Reeks uitgaven 'Koppel-Taol' begint met auteurs Stout en Sanders D.G.P. 26-11-1992

Reeks uitgaven ‘Koppel-Taol’ begint met auteurs Stout en Sanders D.G.P. 26-11-1992

Reeks uitgaven ‘Koppel-Taol’ begint met auteurs Stout en Sanders
Nieuwe literaire serie van Het Drentse Boek

De stichting Het Drentse Boek presenteert morgen in zalencentrum Slomp te Westerbork de twee eerste uitgaven in een nieuwe literaire reeks. De bundels worden overhandigd aan Westerbork’s burgemeester, mevrouw A. Emmens-Knol. Namens Het Drentse Boek zal dat gebeuren door bestuurslid Rian Schepers. Wie een exemplaar uit handen van de beide auteurs, Gerard Stout en Suze Sanders, zal ontvangen, blijft nog even een verrassing: de schrijvers zullen een exemplaar aanbieden ‘aan iemand van hun eigen keuze’.

De nieuwe serie is ‘Koppel-Taol’ genoemd, omdat telkens twee nieuwe publikaties tegelijk in een oplage van slechts vijmonderd stuks- het licht zullen zien. Voor deze serie zal de eenheidsprijs van vijftien gulden gaan gelden. De ‘normale’ uitgaven van Het Drentse Boek gaan overigens gewoon door. Zo zal Rieks Siebering op 15 december aanstaande in Hoogeveen zijn nieuwe bundel gedichten ‘An een bevreuren riviere’ aan de Drentse cultuurgedeputeerde Marga Kool aanbieden.

Door Ton Kolkman

De eerste twee boeken in ‘Koppel-Taol’ zijn van de hand van het ROET-redactielid Gerard Stout en de laatste Reyer Onno van Ettingen Prieswinnares Suze Sanders. De eerste schreefde novelle ‘Zwak ies’ (48 bladzijden), laatstgenoemde komt uit met poiie: ‘As langs de muren d’aovend slôp’ (32 pagina’s).
De nieuwe serie is een vervolg op de literaire reeks ‘Horizon-taal’.
daarover: „Horizon-taal hebben we na twintig titels afgesloten. Daarin is vooral poëzie verschenen. Omdat er geregeld manuscripten binnenkwamen waarvan we vonden dat er slechts een gedeelte voor publikatie in aanmerking kwam, bedachten we de formule kleinere boeken uit te gaan geven, beperkter in het aantal pagina’s. We blijven in deze serie zo’n beetje tussen de vijfentwintig en vijftig bladzijden en brengen telkens twee boeken tegelijk op de markt. Liefst ook meer proza want poëzie blijft langer op de voorraadplanken liggen. Deze constructie zou enerzijds de schrijvers -met name de jongeren- kunnen stimuleren, omdat het goede deel van hun werk nu toch uitgegeven kan worden, anderzijds biedt het de stichting het voordeel van minder produktie- en verspreidingskosten. In Koppel-Taol is trouwens ruimte voor zowel Drentsals Nederlandstalig werk, al moet er in het laatste geval beslist een relatie met Drenthe zijn.’ Wordt het niet eens tijd voor wat meer genres in de Drentse schrijverij? Hermien Haar: „Beslist. En dat proberen we ook te stimuleren. Laatst hebben we dit in een bijeenkomst met de Drentse Schrieverskring nog eens ter discussie gesteld. Er moet in het Drents ook maar eens aan detective verschijnen, vind ik. En aan goede romans komt er ook te weinig uit”. De schrijver Jan Veenstra staat met zijn ‘Zangeres van zulver’ nog steeds eenzaam bovenaan?

Hoogtepunt
Hermien Haar: „Dat is een van de weinige boeken die ik in één adem uitgelezen heb. Maar zelfs zo’n literair hoogtepunt raken we niet zo vlot kwijt. En dat is natuurlijk vreselijk jammer. Maar wie weet, misschien is de nieuwe reeks een stimulans voor schrijvers en voor kopers”.