Roel Reijntjesprijs postuum voor Geert Enting D.v.h.N. 05-11-2012

Roel Reijntjesprijs postuum voor Geert Enting D.v.h.N. 05-11-2012

Roel Reijntjesprijs postuum voor Geert Enting

Laatste keer dat prijs voor inzet Oeze Volk is uitgereikt

Door Harald Buit

Beilen De vijfde en tevens laatste Roel Reijntjesprijs is afgelopen zaterdag naar Geert Enting gegaan. Hij kreeg de prijs postuum voor zijn verdiensten voor maandblad Oeze Volk. Geert Enting, geboren in Eext, overleed in juni 2006 op 58jarige leeftijd. Zijn vrouw Marchien Enting-Okken (63) nam de prijs, een geldbedrag van 1400 euro, in ontvangst.
Dat gebeurde in het Huus van de Taol in Beilen tijdens de jaarlijkse schrijversmiddag van tijdschrift Oeze Volk, nu Maandewark geheten.
Geert en Marchien waren lange tijd actief voor het maandblad. Geert Enting schreef al vanaf 1969 gedichten voor Oeze Volk en tijdschrift ‘t Larfie. Hij gold als een voorvechter van de Drentse taal. Zijn pennenvruchten verschenen ook in vele verzamelbundels. Enting werkte verder werkte mee aan het samenstellen van het Zakwoordenboek van J. Tissing en het Woordenboek van de Drentse Dialecten van G.H. Kocks.
Enting was verder lid van het projectbestuur Drentse Taol en van 1993 tot en met 1996 waarnemend voorzitter van de Drentse Schrieverskring. In 1991 werd hij voorzitter van het bestuur van Oeze Volk. Volgens de jury was Geert Enting een aimabel mens. “Een grote bindende kracht tussen bestuursleden en schrijvers van Oeze Volk.” Schrijver, dichter en troubadour Roel Reijntjes heeft voor zijn overlijden in 2003 testamentair vastgelegd dat vijf keer een prijs met een geldbedrag van 1400 euro beschikbaar moest worden gesteld aan personen die, literair of logistiek, van grote waarde zijn geweest. voor tijdschrift Oeze Volk/Maandewark. Bart en Martha Hadderingh kregende prijs in 2004, Wim Hidding in 2006, Gerrit Kuipers in 2008 en Bonnie Veendorp in 2010.

A Marchien Enting-Okken neemt de Roel Reijntjesprijs in ontvangst voor haar overleden man Geert Enting. Ze schiet even vol waarop haar kleindochter naar voren stapt en haar een knuffel geeft. Foto: Marcel Jurian de Jong

Wie was Reijntjes? Roel Reijntjes, geboren in 1923 in Beilen, heeft veel heeft betekend voor de Drentse literatuur. Hij debuteerde in 1959 met de gedichtenbundel De iegelkaor. Reijntjes zette veel schrijvers aan om in het Drents te schrijven. Zijn werk verscheen in bloemlezingen. In 1977 kreeg hij de Culturele prijs van Drenthe. In zijn laatste bundel, Late brummelpluk (2002), schreef hij openhartig over homo-erotische relaties. Kort na zijn dood gingen zijn bibliotheek en persoonlijke archief naar de stichting Het Drentse Boek in Zuidwolde. In 2004 verhuisde het materiaal naar het Drents Archief in Assen, waar het toegankelijk wordt gemaakt voor het publiek. Hij overleed op 80-jarige leeftijd in zijn woonplaats Beilen, waar hij zijn hele leven in het ouderlijk huis had gewoond.