Roelof Keen herenigd met Gerrit Pomp D.v.h.N. 06-10-2017

Roelof Keen herenigd met Gerrit Pomp D.v.h.N. 06-10-2017

Roelof Keen herenigd met Gerrit Pomp

JAAP VAN BRUMMELEN

KLAZIENAVEEN Ondeugend, met een vette knipoog. Dat is Op ‘t Randtie, het nieuwe boek van Roelof Keen. Het is een mix van verhalen en gedichten.
Op 11 oktober presenteert de streektaalschrijver uit Klazienaveen in Huus van de Taol zijn boek. Keen, die ook taolschulte is voor de gemeente Emmen, reikt het eerste exemplaar uit aan burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen.
Keen debuteerde in 2014 als schrijver met Dikke arms, kleine bienties. Een biografische verhalenbundel. Hij deed dat onder het pseudoniem S. Karremans („Man in karre, dus Karremans”). De titel verwijst naar zijn illustere sportverleden als rolstoelatleet. Ooit mocht Keen zich de Usain Bolt van de wheelers noemen als houder van het wereldrecord op de 100 meter. In zijn sportieve hoogtijdagen trok Keen veel op met rolstoelatleet Gerrit Pomp. Ze trainden veel samen en maakten elkaar daardoor sterker.
Na hun sportcarrière verloren beide sportvrienden elkaar uit het oog. Pomp vestigde zich in Amersfoort, waar hij zijn leven opbouwde.
Op ‘t Randtie staat in het teken van de hereniging van twee oude sportmaten. Beide vrienden bundelen elkaars kwaliteiten in dit boek: Keen als schrijver, Pomp als illustrator. „Gerrit heeft een opleiding beeldende vorming gevolgd. Ons contact was verwaterd, maar inmiddels heeft hij zich met zijn vriendin in Schoonebeek gevestigd. Hij maakt prachtige tekeningen. Het boek is een afwisseling van verhalen en gedichten. Bij elk gedicht staat een illustratie van Gerrit.”
De titel zegt het al: na vier jaar heeft Keen zijn grenzen als schrijver verlegd en meer zijn fantasie de vrije loop gelaten. „Anja (zijn vrouw die net als Keen aan de rolstoel is gekluisterd, red) en ik maken in de dagelijkse praktijk hilarische dingen mee. Daar zijn de verhalen op gebaseerd. Het waarheidsgehalte variëert van honderd procent tot puntje, puntje, puntje. Dat laten we aan de verbeelding van de lezer over.”
Op ‘t Randtie is voor 11,50 euro te bestellen bij onder andere www.Drentheboeken.nl.