Schreef Uilenberg het Drents volkslied Vraag vandaag D.v.h.N. 07-02-2003

Schreef Uilenberg het Drents volkslied Vraag vandaag D.v.h.N. 07-02-2003

Schreef Uilenberg het Drentse volkslied?

De afgelopen zomer stond de volgende vraag in de rubriek Trivikrant: ‘Zoals Groningen zijn ‘Van Lauwerszee tot Dollard tou’ heeft, zo heeft ook Drenthe zijn volkslied. Wie was de auteur van het lied ‘Mijn Drenthe’? Er kon een keus worden gemaakt uit de volgende antwoorden: a. C. Dopper; b. J. Poortman; c. J. Uilenberg.
De volgende dag werd als antwoord gegeven: J. Uilenberg (1840-1930).

Dit antwoord heeft reacties opgeroepen, en dat is terecht. Recentelijk heeft dr. Henk Nijkeuter uitgebreid onderzoek verricht naar de Drentse taal en literatuur en is daarop vorig jaar gepromoveerd. Hij zet vraagtekens bij de auteur van het in Drenthe veel gezongen ‘Mien Drenthe’. Lang is gedacht dat het geschreven is door J. Uilenberg. De creatie van Uilenberg zou geschreven zijn zou in 1896 op een melodie, afkomstig uit Emden, en in 1898 gedrukt zijn in een bundel met de titel Een alleen…Probleem is alleen dat deze bundel uit 1898 onvindbaar blijkt!
Wel is er een exemplaar uit 1933, maar dan zijn we in de tijd dat Uilenbergs zoon, J.J. Uilenberg, leefde en werkte. Hij beweerde dat hij het lied Mijn Drenthe in 1928 geschreven en op muziek gezet had. In 1930 publiceerde hij het in de eerste jaargang van het maandblad Drenthe. Dat het dus door een Uilenberg gemaakt is, lijkt zeker, maar of het vader of zoon was, dat blijft onduidelijk.
Nijkeuter kwam er ook niet uit. Hij schreef erover in Waardeel (jaargang 2002, nr.
2) en in zijn proefschrift, dat dit jaar in een handelseditie verschijnt. (Paul Brood, een van de samenstellers van de Trivikrant).

Hebt u een vraag? Schrijf ons of stuur per e-mail: Vraag Vandaag, Postbus 60, 9700 MC Groningen; email: jibbo.poppen@hazewinkel.nl