Schrieverij Egbert Meijers

Schrieverij

Schrieverij

Egbert Meijers uit Zuidlaren staat de laatste tijd nogal in de belangstelling. Is het niet omdat hij per 1 december a.s. is aangesteld als stafmedewerker bij het Project veur Drentse Taal en Cultuur, het in met de Stichting Het Boek, een grammOonplaat heeft gemaakt en op 20 oktoI: hebe-eersœ exemplaar van Tweiduuster werhandigd Muskeè in CafeHofsteenge in Grolloo.
Tweiduuster is een Drentstalige L.P. waarom? Omdat . ik al zo lang in het Engels zong en ik dacht dat niet iederéén dat zou begrijpen. Het heeft iets kunstmatigs. In het Drents kun je zoveel meer gevoel leggen, alhoewel ze van Plantenmaatschappij Dureco hebben gevraagd of ik de teksten wilde vertalen omdat ze een Engelstalige versie op de markt willen brengen. Het schrijven in het Drents heeft ook te maken met leeftijd denk ik,”hij lacht wat, “in die zin dat ik door familieomstandigheden terug kwam in het dorp, Grolloo, en de taal kwam toen heeF8terk naar voren: Dat was belangrijk in emotioneel opzicht en dan kom je uit bij muziek omdat het een uitdruk. kingsmogelijkheid is van gevoel, van iets wat heel dicht bij je staat, in relatie tot taal. Ik kan me goed voorstellen dat iemand zich laat inspireren door emoties, belevingen. Ik heb dat zelf nogal sterk en vrijwel al mijn teksten zijn autobiografisch. Soms versluierd, soms direct. Ik heb me gerealiseerd dat je dan wel met de billen bloot gaat. Je wordt daar kwetsbaar door, maar mijn schrijven van teksten en muziek heeft vooral te maken met het gevoel van iets willen delen.Laten zien wie je bent en als er dan respons is dan vind ik dat fantastisch. Liedjes betekenen heel veel voor me en ik wil anderen ook een plezier doen. Een uitwisseling, scheppingsdrang ook. Daarom was het maken van de plaat zo’n feestje. Samen aan iets bezig zijn werkt stimulerend. Ook weer willen delen en als blijkt dat de muzikanten op jouw golflengte zitten dan krijg je zo’n fijne sfer om het hele gebeuren heen. De muziek had ik dus geschreven en de arrangementen zijn gedaan door Jur Eckhardt, hij was ook verantwoordelijk voor de produktie. Ik weet eigenlijk niet wat ik het eerst doe. Tekst of muziek schrijven. Wisselend. Dan weer heb ik een lekker ritme in het hoofd, dan weer een flard tekst, dan weer kun je het combineren. Vroeger maakte ik veel country & westernnummers, maar de laatste tijd merk ik dat ik terug ga naar de rock & roll en dat is ook een prachtmanier om je uit te drukken. Ik ben in fet Drents veel meer mezelf dan in b.v. het Engels. Dat wil ik overbrengen en weet je wat ik het allermooiste vind? Zingen met mijn vader. Dat is schitterend.”
Nu weet ik niet of het ooit tot een plaat zal komen van b.v. het Duo Meijers. Meijers jr. is al zo lekker solo bezig en aan zijn teksten en muziek is duidelijk te horen dat hij inderdaad maar op één ding uit is: Sfeer overbrengen. Van iets willen geven, van iets terug Willen hebben zodat je tot die wonderlijk emotionele synthese komt. De verbinding mens, taal, muziek, mens. Dat niet te omschrijven fenomeen gevoel. De ene keer rauw, een andere keer poëtisch, maar altijd eerlijk en in alle lieQies heeft hij iets te zeggen. Op Tweiduugter staan 13 nummers, waarvan er 12 zijn geschreven door Egbert zelf, de 13de is een Drentse bewerking van een Engelstalige tekst. De plaat werd met steun van Radio Noord opgenomen in Spitsbergen Studio in Zuidbroek en vanuit de Stichting Het Drentse Boek begeleid door Jan Veenstra, die andere Drentse schrijver.
Tweiduuster: Aanbevolen en te koop in alle platenzaken of te bestellen bij de Stichting Het Drentse Boek. Tel. 05287-1443.