Schrieverij N.v.h.N. 04-04-'91
Schrieverij N.v.h.N. 04-04-’91
SCHRIEVERIJ
Martha Haddering, met op de achtergrond haar man Bart, na 35 jaar Oeze Volk: “Streektaal is geen medium voor lompe boeren. ”
Foto: Hans Banus
Het Drentse streektaalblad Oeze Volk viert in 1991 het 35-jarig bestaan. En de huidige redactie van Oeze Volk zit er dit jaar al 25 jaar, kortom zilver dus voor Martha Veenstra en Bart Haddering uit Gasselternijveen. Lief en leed maakte dit echtpaar mee met toch wel een beetje ‘hun’ Oeze Volk. In september verschijnt er ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan een feestelijke verzamelbundel. Daarin is spliksplinternieuw en nog nooit eerder gepubliceerd werk opgenomen van alle 45 medewerkers aan Oeze Volk.
“Het wordt een mooi boek met tekeningen van kunstschilder Jaap Schuurhuis,” vertelt Martha enthousiast. “Toen Oeze Volk 15 jaar bestond verscheen er een verzamelbundel met de beste verhalen en gedichten uit Oeze Volk. Bij het vierde lustrum gaven we een extra dikke editie uit, met een voorpagina in kleur. Deze nieuwe bundel moet een hommage worden aan alles en iedereen die in de afgelopen 35 jaar de streektaal middels Oeze Volk een warm hart hebben toegedragen. Mensen van het eerste uur die in het begin voor niks hun bijdragen afleverden. Nog geen onkostenvergoeding kon er destijds af, want geld was er niet. Subsidie kende Oeze Volk toen nog niet.”
Volgens Martha is Oeze Volk het oudste streektaalblad in Nederland. “Maar zonder de inzet van Hans Heijting en Bart (Veenstra, pseudoniem van haar echtgenoot Bart Haddering) was Oeze Volk al lang een keer een zachte dood gestorven.” Oeze Volk kent momenteel om en nabij de 5000 abonnees. “Toen Bart en ik de zaak 25 jaar geleden overnamen zat Oeze Volk op 1640 abonnees, en men was ooit begonnen met een eerste drukgang van 300 exemplaren”, weet de ene helft van de huidige Oeze Volk redactie nog heel goed. De kritiek al zou Oeze Volk louter een podium zijn voor auteurs op leeftijd, wijs Martha van de hand. En héél even treedt Bart op de voorgrond: “We hebben heus een stel dertigers bij onze medewerkers. Maar wie zegt dat er genoeg jeugd in Drenthe is die schrijft, die heeft het mis. Er is géén actieve nog onbekende groep schrijvende jeugd…”
Eén van de mooiste momenten die Martha zich kan herinneren was de ledenwerfactie van 4500 naar 5000 abonnees. “Ongelukkig genoeg werd ik toen net ziek en moest op de bank thuis blijven liggen. Maar één artikel in de krant over Oeze Volk, en de telefoon stond de dag er op roodgloeiend. Ik kreeg lamme handen van het opschrijven van adressen van nieuwe abonnees.”
Het belangrijkste aan het 35-jarig bestaan van Oeze Volk, meent Martha, “is het bewijs datje met streektaal de mogelijkheid hebt om alles te vertellen watje wilt. Van poëzie, tot proza, van gemeentepolitiek tot statenverslaggeving. Streektaal is geen medium voor lompe boeren, maar een levende taal.”
JAN WESTERA