Schrieverspetret Gerard Stout D.v.h.N. 23-02-2010

Schrieverspetret Gerard Stout D.v.h.N. 23-02-2010

Schrieverspetret Gerard Stout

Door de redactie
Het Huûs van de Taol presenteerde vorioge week in Peize het ‘schrieverspetret op dvd’ van de Drentse schrijver Gerard Stout,met de titel Steunzolen in Paradisum.
Al bijna tien jaar worden er Drentse schrijvers geportretteerd op dvd en video. Peter van der Velde was in 2001 de eerste schrijver die vereeuwigd is. In de afgelopen jaren is de productie van schrijversportretten gestaag doorgegaan en nu is het de beurt aan Gerard Stout.
Gerard Stout is in 1950 in Emmen geboren maar hij groeide in Erica op. Na zijn studie scheikunde in Groningen heeft hij enkele jaren les gegeven in Zambia. Tegenwoordig werkt hij als docent bij de Noordelijke Hogeschool in
Leeuwarden. Stout woont al weer enkele jaren in Peize.
Stout kan met recht de meest productieve Drentse schrijver genoemd worden. En dat niet alleen, zijn werk wordt unaniem geprezen om de hoge kwaliteit. Niet voor niets heeft hij vorig jaar de Dagblad van het Noorden-streektaolpries gewonnen en al in 1999 de SNS-cultuurprijs. Bij uitgeverij Het Drentse Boek zijn van Gerard Stout de boeken Zwak Ies, Matglaozen Dreum, Wanda, An de Reize en In Paradisum verschenen en ze 23, zijn allemaal zo goed als uitverkocht. Binnenkort verschijnt er mogelijk een nieuwe roman. Gerard Stout publiceerde ook meer dan vijftig korte verhalen en de novelles Eroetiek en Liek in ‘t veen in het Drentsletterkundig tiedschrift Roet. Bij zijn eigen uitgeverij Ter Verpoozing is ook een groot aantal boeken verschenen waaronder Mien verzuuk, Wrak vee, Wisseling van de wacht, Bon dia dushi, Heavy metal.
De video’s en dvd’s van de Drentse schrijvers zijn te koop à 20 euro per stuk, exclusief verzendkosten. Men kan hiervoor contact opnemen met Huus van de Taol 0593-371010 of e-mail info@huusvandetaol.nl. Voor een complete lijst van geportretteerde schrijvers kan men de website huusvandetaol.nl raadplegen.