Schrieversportret Kleine Gez.blad 11-2-2009

Schrieversportret Kleine Gez.blad 11-2-2009

Schrieversportret Kleine
Nieuwe uitgave Huus van de Taol

De Drentse schrijver Klaas Kleine is overleden in 2000. Het Huus van de Taol heeft toch een schrijversportret van hem laten maken, omdat Kleine van groot belang is geweest voor de drentse schijverij.

Assen. Het portret is vervaardigd door albert haar van Rikrak communications. Klaas Kleine werd geboren in Kolderveen in 1940, maar het grootste deel van zijn leven woornde hij in diever. Naast schrijver was Klaas Kleine hofsmid, koster, geitenfokker, kaasmaker, vioolbouwer en docent Drents.

Vanaf 1982 publiceerde hij in het Letterkundi Tiefschrift roet, vier jaar lang was hij voorzitter van de Drentse Schrieverskring. Klaas Kleine schreef veel columns, onder andere in het Nieuwsblad van het Noorden, Maandblad Drenthe, Radio Noord, Radio Drenthe en het Dieverder huis-aan huis-blad. Tot zijn bekendste werk behoren de literaire novelles; Een feestelijk starfgeval en Broggen. In de bundel Vangt de loze vossen staan gedichten die hij geschreven heeft over de bijbelboeken Job en Hooglied. Het Huus van de Taol probeert het gebruik van de Drentse streektaal te bevorderen door onder andere het geven van cursussen en het uitgeven van Drentse tijdschriften en boeken. Het laten maken van portretten van Drentse schrijvers is ook één van de vele activiteiten. Van achttien Drentse schrijvers is inmiddels een portret verschenen, onder andere van Marga Kool, Roel Reijn-• tjes, Hans Heijting en Gerard Nijenhuis.
Het schrijversportret van Klaas Kleine is mede mogelijk gemaakt door de provinCie Drenthe, Biblionet Drenthe en de gemeente Westerveld.
De video’s en dvd’s van bovenstaande Drentse schrijvers zijn te koop à 20 euro per stuk, exclusief verzendkosten. Men kan hiervoor contact opnemen met Huus van de Taol 0593-371010 of mail naar het adres: info@huusvandetaol.nl.