Schrieversportret van Lukas Koops is klaar D.v.h.N. 23-12-2008

Schrieversportret van Lukas Koops is klaar D.v.h.N. 23-12-2008

Schrieversportret van Lukas Koops is klaar

Door de redactie Drenthe
Het Huus van deTaol. in Beilen laat portretten maken op dvd en video van belangrijke Drentse schrijvers en dichters. Albert Maar van Rikrak Communications verzorgt de productie hiervan. In 2001 was de pilot over Peter van der Velde gereed:-Eind 2003 werd het portret van Gerard Nijenhuis gepresenteerd in de hervomde kerk van Gieten. Sindsdien zijn er al zeventien schrijversportretten gemaakt. Donderdag 18 december werd het portret van Lukas Koops bij café Hofsteenge in Grolloo gepresenteerd. Koops woont in Grolloo Lukas Koops is een veelzijdig schrijver. Sinds het begin van de jaren tachtig schrijft hij in zijn moedertaal, het Drents van Grolloo. Hij heeft gedichten gepubliceerd in het literair tijdschrift eRoet; de bladen van de DGP en in Oeze Volk, In 1993 verscheen van hem de poëziebundel Dood spoor. Zijn eerste Drentstalige column heeft hij geschreven in 1989. In 1999 zijn de beste columns verzameld in de bundel Scholders ophaolen die bij Het Drentse Boek is uitgegeven. In 2003 kwam de sleutelroman Schoeltied uit. Een roman over de gebeurtenissen op een school in een klein dorp wanneer daar een nieuwe hoofdmeester benoemd moet worden. De laatste jaren schrijft Koops vooral Nederlandstalig, journalistiek werk. In 2006 heeft hij Altied in de buurt geschreven. Een boek over zestig jaar regionale omroep in Drenthe. In 2008 kwam Ingehaald door het verleden uit, een verslagvan de ervaringen van de dochter van een NSB-er. Begin volgend jaar verschijnt Drenthe verdeeld, een boek over de gemeentelijke herindeling in Drenthe.
Bestuurlijk was Lukas Koops ook actief. Hij zat in Rolde in de gemeenteraad voor GroenLinks en voor die partij zat hij van 1987 tot 1995 ook in Provinciale Staten. Hij maakte als voorzitter de ondergang van de Drentse Schrieverskring mee. Het Huus van de Taol vindt het belangrijk dat letterkundig materiaal voor het nageslacht bewaard blijft. De schrijversportretten worden gebruikt in de cursussen die het Huus van de Taol zelf aanbiedt, en tijdens lezingen van de stichting en in het onderwijs. Het schrijversportret van Lukas Koops is mede mogelijk gemaakt door de provincie Dren the, Biblionet Drenthe en de gemeente Aa en Hunze.
De video’s en dvd’s van bovenstaande Drentse schrijvers zijn te koop à 20 euro per stuk, exclusief verzendkosten. Men kan hiervoor contact opnemen met Huus van de Taol 0593-371010 of e-mail: info@huusvandetaol.nl Men kan echter ook de webbezoeken.

ALLE PORTRETTEN
Alle schrijversportretten die tot nog toe zijn gemaakt en die op dit moment in voorbereiding zijn op een rijtje. Peter van der Velde, Gerard Nijenhuis„Bart Veenstra, Roel Reijn-. tjes, Marga Kool, Hans Heijting, ponnie Veendorp, Gerrit Kuipers, Jan Veenstra,Rieks Siebering, Gré Seidel-Broekhuizen, Martin Koster, Jannie Boerema, Janny Al&erts-Hofman, Lammert Huizing, Erik Harteveld en Lukas Koops. In voorbereiding zijn Klaas Kleine (presentatie in februari 2009 in Diever) enDick Blancke; presentatie in het najaar van 2009.