Schrijfster uit Vries laat actief Werk Jannie Boerema vindt gretig aftrek Van grote tot kleine 23-02-'84

Schrijfster uit Vries laat actief Werk Jannie Boerema vindt gretig aftrek Van grote tot kleine 23-02-’84

Van grote tot kleine

Schrijfster Uit Vries laat actief
Werk Jannie Boerema vindt gretig aftrek

Van onze verslaggever Peter Homan
VRIES — Als kind al schreef schrijfster Jannie Boerema (38) uit Vries al verhalen en toneelstukken. Toch duurde het tot vier jaar geleden voordat het eerste boek „Onder andere over olijven”van haar verscheen. Dat boek, een verhalenbundel, is inmiddels al uitverkocht en ook een daarna verschenen gedichtenbundel „Het begint te dooien” van haar loopt goed.
„Ik ben een echte laatbloeier,”zegt Jannie Boerema, „ik ben eigenlijk het tegenovergestelde van een profvoetballer. Die stopt halverwege de dertig en ik ben net begonnen mijn werk in boekvorm uit te geven.”
De schrijfster uit Vries publiceerde al wel regelmatig gedichten en korte verhalen in bladen als Roet en het maandblad Drenthe. Pas enkele jaren geleden stuurde zij een aantal verhalen op naar een uitgever. „Ik hoefde nooit zo nodig. Bovendien ben ik nogal kritisch op mezelf. Ik wil geen flutverhalen de wereld in sturen. Dus heb ik rustig m’n tijd afgewacht. Bovendien wat heb je eigenlijk te melden als je net in de twintig bent.”
Jannie Boerema schrijft in NoordDrents, Nederlands en ook in het Engels. Gedichten van haar zijn in een Engelse verzamelbundel verschenen. „Ik geloof dat die bundel in Engeland vrij goed loopt. Ik heb bijna twee jaar in Engeland gewerkt als au pair. Ook heb ik daar aan de universiteit Engels gestudeerd.”

Diaproza

De verhalen van Jannie Boerema
worden omschreven als diaproza. „Dat is inderdaad een goede definitie, ik maak eigenlijk plaatjes. Allerlei situaties en gedachten giet ik in een literaire vorm en dat slaat kennelijk aan. ”
Jannie Boerema houdt zich niet alleen bezig met het schrijven. Zij geeft ook cursussen. „Ik heb een soort talen, instituutje in Vries. Ik geef onder meer een conversatiecursus Engels. Ook heb ik een cursus Drents in Yde gegeven.”
Zaterdagavond staat het werk van Jannie Boerema centraal op een literaire avond — aanvang acht uur — in het Schepershoes in Balloo. Voorzitter Gerard Nijenhuis van de Drentse Schrieverskring interviewt de schrijfster. Ook draagt zij voor uit eigen werk. „Het is bijzonder goed dat dit soort bijeenkomsten wordt gehouden. Een initiatief als dit verdient alle
lo. “