Schrijfster vraagt recepten voor streekproducten H.C. 28-12-2012

Schrijfster vraagt recepten voor streekproducten H.C. 28-12-2012

Schrijfster vraagt recepten voor streekproducten

HOOGEVEEN/BEILEN – Geertje Knijp-Enting, dichteres en schrijfster voor het Drentstalige blad MaandewarWOeze Volk, dat door Het Drentse Boek/Het Huus van de Taol in Beilen wordt uitgegeven, heeft een bijzonder initiatief genomen: zij is bezig met het verzamelen van recepten voor bakkerij-producten die zowel aan het eind van het jaar, als ook in het begin van het nieuwe jaar, gegeten worden.

Door Tjaart Imbos
Misschien bent u er al klaar mee, of misschien bent u er nog niet aan begonnen: het zelf bakken van knieperties of rollegies, jaorskoeken of spekdikken? En heeft u hiervoor een eigen recept? En misschien wel een speciale anekdote? Geertje Knijp-Enting uit Anderen is hier zeer benieuwd naar.
Zij denkt, dat er regionale verschillen in de recepten en de bereidingswijze zijn. En de kennis hiervan mag niet verloren gaan. „Oonze bakker holdt der mit op. Het zul zunde we- zen as de kennis van het zôlf-bakken verloren gaon zul. Ik wil geern weten, hoe of de recepten en de manier van klaormaken bint van de gerechten die zo rondum Old en Nei eten worden. Ok bin ik beneid naor een mooi, kôrt verhaal van een speciale belevenis daorbij. Mèensen kunt mij gerust schrieven of mailen”, aldus Geertje Knijp-Enting. Het gaat daarbij om de hoeveelheden van ingrediënten, het beslagrecept, de te gebruiken apparatuur en de bereidingswijze. Bovendien wil Geertje Knijp-Enting graag weten in welk deel van de provincie Drenthe dit recept in gebruik is. Er zijn namelijk aanwijzingen dat er regionale verschillen in de gebruiken bestaan: in het noorden van Drenthe worden meer ‘spekdikken’ bereid, in het zuiden vaker ‘knieperties’ en ‘rollegies’. Bakkers en baksters van de feestelijke producten gaan er wel eens prat op dat hun product het lekkerst is. Dus: wie een goed recept voor het bakken van knieperties of rollegies heeft of zelf de eigen, lekkere jaorskoeken of spekdikken bakt en als die niet te evenaren zijn, kan een bericht sturen naar Geertje Knijp-Enting. Dat kan per brief naar: G. Knijp-Enting, Old End la, 9465 TJ Anderen en per email naar: maatschapknijp@home.nl. Inzenders helpen dan mee, dat een oude traditie niet verloren gaat.