Schrijverij voorgekomen uit carnavalsgebeuren Gezinsblad 11-03-2004

Schrijverij voorgekomen uit carnavalsgebeuren Gezinsblad 11-03-2004

Schrijverij voorgekomen uit carnavalsgebeuren

GASSELTE – Jan Germs was, voordat hij in dienst trad bij de Stichting Drentse Taol, schoolmeester aan de openbare school in Gasselte en in die hoedanigheid schreef hij zo nu en dan in het Drents een stukje in de schoolkrant.
En dat was weer het gevolg van zijn activiteiten bij de lokale carnavalsvereniging die hem ooit een keer vroeg een carnavalesk stukje te schrijven, uiteraard passend voor deze gelegenheid en dus humoristisch. En kennelijk lukte hem dat, want, hij mocht zijn verzinsels een aantal keren ten gehore brengen ofdat laten doen.

door
Carel Bitter

En uiteraard verschillen Drenten niet zo heel erg van de Zeeuwen en zijn ze ook zuinig en dat was Jan Germs ook. Hij bewaarde zijn korte verhaaltjes en zo is het gekomen dat er nu vijfentwintig gebundeld zijn in een boekje dat is uitgegeven door de stichting ‘Het Drentse Boek’. Het eerste exemplaar is zaterdag in de bibliotheek in Emmen op de streektaaldag officieel overhandigd en dus vanaf nu te koop in de boekhandel of via Het Drentse Boek in Zuidwolde.

Het boekje heeft als titel ‘De Sigaar’ gekregen en die titel slaat terug op het eerste verhaal dat Jan Germs schreef en waarop hij veel respons kreeg. Verder is de schrijver, naar eigen zeggen, in veel verhalen figuurlijk de sigaar en daarnaast houdt hij ervan om straks in de zomer op vakantie lekker lui voor de tent te zitten onder het genot van een pilsje en een sigaar (Alhoewel ik onlangs weer met roken gestopt ben).
„Zoals ik al zei, ben ik een beetje bij toeval met het schrijven begonnen voor de carnaval en volgde daarna de schoolkrant, een periodiek in het dorp en ook hebben al een paar verhaaltjes gestaan in Oeze Volk. Ik had inmiddels al wat verhalen verzameld en heb ze op een geven moment maar eens opgestuurd naar Het Drentse Boek en dat is denk ik zo een jaar of vier geleden. Het was dan ook een heel aangename verrassing toen ik een tijdje terug hoorde dat men mijn verhalen had gebundeld en wilde uitgeven onder de eerder genoemde titel ‘De Sigaar’. “„Het zijn allemaal eenvoudige verhaaltjes, soms kort, soms wat langer en het waarheidsgehalte zweeft ergens tussen de een en 99 procent. Van de verhalen zijn er 21 in de IK-vorm geschreven, de rest in de hij vorm. Zoals de ik vorm al aangeeft zijn het verhaaltjes uit eigen beleving en dus makkelijk leesbaar. Er staan ook verhaaltjes in die me heel dierbaar zijn, zoals over onze vroegere buren, mensen op leeftijd, die vijftien jaar naast ons hebben gewoond en voor onze kinderen een soort opa en oma waren. Hun overlijden heb ik in de verhaalvorm van me afgeschreven, omdat het me best diep raakte. ” „Verder zijn de verhalen allemaal zoals dat heet: ‘gegrepen uit het leven’. En zoals ik al aangaf, soms is het echt en soms fantasie; het is aan de lezer om daar achter te komen of juist om dat niet te doen. Immers soms is het best leuk om een droom als feit te laten voortbestaanꔄMomenteel heb ik het bij de Stichting Drentse Taol zo druk dat ik niet aan schrijven toe kom. Wel ben ik begonnen aan een novelle, maar als het in dit tempo verder gaat duurt het nog wel even voordat die klaar is. “