Siersmid Klaas Kleine draagt smederij over Dr.Gr. 29-04-'97

Siersmid Klaas Kleine draagt smederij over Dr.Gr. 29-04-’97

Siersmid Klaas Kleine draagt smederij over

DIEVER – Kunst en ambachtelijk siersmeedwerk naadloos in elkaar laten vloeien. Dat is het voornemen van siersmid Ernst Willem Arentsen (27). Hij neemt voor dit doel zijn intrek in de smederij van Klaas Kleine in Diever. Die moet om gezondheidsredenen de smidshamer neerleggen. Kleine wordt adviseur van Arentsen. „Mijn smederij wordt geen echte leerlingenwerkplaats. Ernst Willem heeft al veel kennis in huis. Mijn taak is mijn jarenlange ervaring aan hem over te dragen”, zegt Kleine.

Ervaring
Arentsen is gediplomeerd zilver- en goudsmid. Als bijvak koos hij de siersmederij. Hij is opgeleid in de zilverstad SchoonhoVen. De jarenlange ervaring van Kleine en de uitgebreide scholing van Arentsen moeten in de smederij aan de Peperstraat in Diever tot mooie dingen leiden. Kleine stelde zijn smederij altijd open voor het publiek en dit voorbeeld wil Arentsen volgen. De jonge siersmid hoopt zo snel mogelijk in Diever aan de slag te kunnen. Hij woont nu nog in Lopik. Daar heeft hij een siersmederij opgezet met zijn compagnon Marianne Verschuur. Zij is goudsmid, een beroep dat zij in Diever wil voortzetten. „Het enige probleem is dat wij nog geen geschikte ruimte hebben gevonden waar Marianne kan werken.- Graag zouden wij haar atelier willen koppelen aan een showroom. Wij hebben veel om te laten zien en zeker in het zomerseizoen zal zo’n werkplaats annex showroom een leuke attractie zijn”, voorspelt Arentsen.
Kleine is blij dat hij iemand heeft gevonden waaraan hij zijn ervaring kan doorgeven. Onlangs vierde hij zijn 40-jarig bestaan als siermid. In de regio staat hij bekend als de smid die bijna alles kan maken. Van een ingewikkeld sierhek tot een degelijk boerderijslot. Arentsen wil deze techniek ook leren. Ook wil hij leren paarden te beslaan: „Ik heb dat nog nooit gedaan maar ik wil het wel leren. Mijn probleem is dat ik eigenlijk bang ben voor paarden. Die angst zal ik moeten overwinnen. Maar moeilijkheden zijn er om overwonnen te worden. ”

Vaardig
Kleine ziet wel toekomst voor Arentsen en Verschuur in Diever. „Ernst is heel vaardig met allerlei technieken. Hij staat open voor nieuwe ideeën en als ik daar aandeel in kan hebben dan vind ik dat mooi.” Arentsen heeft zich gespecialiseerd in het damastsmeden, een ingewikkelde techniek waarbij zacht en hard metaal met elkaar wordt versmolten. De techniek wordt bijna niet meer beoefend. De techniek is tijdrovend en het metaal vrij kostbaar. De zwaarden van de Samoerai-krijgers werden van dit metaal gemaakt.