Simon van Wattum-prijs voor schrijver Klaas Kleine N.v.h.N. 02-12-'96

Simon van Wattum-prijs voor schrijver Klaas Kleine N.v.h.N. 02-12-’96

Simon Van Wattum-prijs voor schrijver Klaas Kleine

DWINGELOO – Totaal over donderd nam de Drentse schrijver Klaas Kleine (56) zaterdagmiddag in Dwingeloo de Simon van Wattum-prijs in ontvangst. De prijs, ter nagedachtenis aan en genoemd naar de meest veelzijdige Groningstalige schrijver en dichter van deze eeuw Simon van Wattum (1930-1995), bestaat uit geldbedrag van f 5000,05 (een stuiver meer dan de Culturele Prijs van Drenthe) en een plastiek en wordt één keer per vier jaar uitgereikt.
Kleine kreeg de prijs voor zijn ruime verdiensten voor het Drents, een van de vele Nedersaksische streektalen. Juryvoorzitter Suze Sanders schetste de oprechtheid en de onverzettelijkheid van Kleine. Bijvoorbeeld in de laatste vergadering van de Drentse Schrieverskring, waarvan Kleine voorzitter was. Kleine vatte het schrijnende tekort aan enthou siasme in de Drentse schrijverswerveld toen zo samen: “Het liekt wel o’j makkelker een kachel ansteekt met syfilis as een Drentse schriever met
geestdrift.” In zijn dankwoord riep Kleine de Drent op tot meer durf, tot afrekening
met koudwatervrees, om “dreigende culturele armoede” te voorkomen. Kijkend naar zijn eigen worstelingen duidde hij mislukkingen als ook waardevol. “Dingen die ik ooit begon probeerde ik door te laten gaan, niet wachtend op de zekerheid van de goede afloop.”