Stadsdichter verdwijnt De Weekkrant www.drenthejournaal.nl 14-01-2010

Stadsdichter verdwijnt De Weekkrant www.drenthejournaal.nl 14-01-2010

Stadsdichter verdwijnt

ASSEN
Assen krijgt voorlopig geen nieuwe stadsdichter. Het contract met de huidige dichter Egbert Hovenkamp II loopt deze maand af en er zijn nog geen plannen om een selectieprocedure voor een nieuwe taalkunstenaar op te starten.
Egbert Hovenkamp II was de afgelopen twee jaar zeer productief als stadsdichter van Assen, zegt Maarten Ton van de gemeente Assen. ‘Hij leverde wekelijks een nieuw gedicht, terwijl zijn voorganger alleen bij gelegenheid een schrijfsel
maakte.’ Op verzoek van PLOP wordt in de toekomst een stadsmusicus of stadsfotograaf aangesteld. De keuze moet nog worden bepaald. ‘Een musicus zou regelmatig een lied kunnen maken. De eisen voor de aanstelling van een nieuwe musicus of fotograaf moeten nog worden………….. zegt de gemeentewoordvoerder.
Egbert Hovenkamp II heeft geen mening over het voorlopig verdwijnen van de stadsdichter. ‘Het maakt mij niet zoveel uit, maar het verbaast me wel enigszins dat er niet meteen een nieuwe stadsdichter wordt aangesteld. ‘ In de afgelopen twee jaar als stadsdichter heeft Hovenkamp II (56) zo’n tachtig gedichten gemaakt. Sinds april zijn de gedichten wekelijks in het Drenthe Journaal gepubliceerd. De markante Assenaar kijkt zeer positief op de afgelopen twee jaar terug. ‘Ik heb het dichtersgevoel verder ontwikkeld. Ik heb regelmatig leuke reacties van mensen op straat gekregen. Het leeft zeker.
De vorig jaar overleden Simon Vinkenoog is de grootste inspiratiebron voor de Asser dichter. ‘Ik voel me verwant aan zijn levensvisie, trouw blijven aan jezelf en integer zijn. Ook de manier waarop hij schreef, spreekt me erg aan.’ Na zijn stadsdichterschap zal Hovenkamp II doorgaan met het maken van gedichten. Voor 2011 is Hovenkamp II benoemd tot culturele gemeentedichter van Aa en Hunze. ‘Gedichten schrijven, ik zal het altijd blijven doen. Dat stopt nooit.’

AARTJE