Taoltuun Leeggeletterd en Sjarlefrans Wc-gebruuk D.v.h.N. 14-11-2016

Taoltuun Leeggeletterd en Sjarlefrans Wc-gebruuk D.v.h.N. 14-11-2016

SCHEPERS ERF
Bemd Otter
Leeggeletterd

Marchinus Elting kruipt in de huid van ouderen die slecht kunnen lezen.

Zittend in de hoek van de heerd,
opgaonde in een kinderverhaol,
weur zien dreum warkelijkheid,
leest hie non ok geschreven taol.

zien verlangst um te willen lezen,
was een zwaore innerlijke stried,
zittend in de hoek van de heerd,
wet zôlfs hij wat der schreven stiet.

veurbij um leeggeletterd te wezen,
het heufd niet meer schaomrood,
veurlezen dat was hum alles weerd,
met de kleinkinder op zien schoot,
zittend in de hoek van de heerd.

SJARLEFRANS
Wc-gebruuk

In hoes mag ik geern naor de wc gaon. Veural aj goeje lôssigheid hebt. Je kunt der rustig bij zitten gaon, gienien die je steurt.
Het huuft ok niet gauw te gaon, je hebt de tied. Je kunt de winden ok lekker weien laoten.
Het laoten van winden is altied weer aans, de iene keer bint ze lang en zwaor en de aandere keer kôrt en licht. En aj dan klaor bint, huuj soms het spuitbussie niet iens te gebruken, sommige winden hebt een reuk die der best wezen mag. Wel is ‘t zo, daj veur het deurtrekken nog even in de pot kiekt, wat aj Produceerd hebt.

Nou moej is op een camping naor de wc gaon. Veural as der meerdere wc’s bint, vieve bijveurbeeld. Waor aj in hoes de tied veur nimt, kan het op een camping niet gauw genog gaon. Veural niet, aj van de vief plaots nimmen moet op de middelste.
Allien al bij de gedachte, dat er twee links en twee rechts van jou zit, allemaol met hetzôlfde doel: hoe kom ik hier zo gauw meugelijk vort? Nou, dat gauw vortkommen kuj wel vergeten! Waor aj in hoes de tied veur nimt, is ‘t op een camping een kwestie van het juuste moment. Hoe stiller of ‘t in ‘t wc-gebouw is, hoe langer ‘t hiele gebeuren duurt.

In hoes vin je ‘t mooi um een wind te laoten. Op een camping, schaom ie je dood. Wat moet die mèensen naost je wel niet dèenken? Het is dan ok een kwestie van waachten; net zo lang tot der ien of meerdere begunt te kuchen of te hoesten. Zo gauw as dat gebeurt, moej der bij wezen.

Kuchen of hoesten, giet in zo’n geval altied saomen met drukken en dit mot rap gebeuren, want het kuchen of hoesten is zo weer oflopen. Bi’j niet klaor met drukken, dan hej pech: moej net zolang waachten tot er weer ien met kuchen begunt. Vanzôlf bint er ok mèensen die zuch nargens wat van antrekt en rustig heur gang gaot.

De leste camping, waor mien vrouw en ik west bint, daor hadden ze het goed veur mekaor. Daor hadden ze een radio hen zet en haj de hiele dag muziek op de wc. Op de klanken van Frans Bauer was ‘t zowaor een feestelijk gebeuren in’t toiletgebouw.