Terug naor de taol van de herinnering D.v.h.N. 25-02-2006

Terug naor de taol van de herinnering D.v.h.N. 25-02-2006

Terug naor de taol van de herinnering

STREEKTAALPRIJS.
Door Jan Wierenga

Het zal de trouwe lezer niet zijn ontgaan: op 2 april wordt bekend gemaakt wie de eerste aflevering van de DvhN Streektaalprijs wint. De jury heeft een eerste selectie gemaakt uit de inzendingen. Naast de kanshebbers zijn dus ook de afvallers bekend. Jammer voor de laatsten, maar dat wil niet zeggen dat er voor hun werk geen waardering is. Integendeel! Datzelfde geldt voor de mensen door wie ze werden voorgedragen. Zo nomineerde Marchinus Elting uit Odoorn de Drentstalige zanger Egbert Meyers. “Geweldig dat het Drents op zo’n wijze kan worden bezongen. Het blijft aanspreken, ontroeren; met voor mij met stip op nummer één Vrumde op de es van zijn cd Waorum de wereld braandt.” Vervolgens komt Marchinus met een even bijzondere als ontroerende motivatie, afgesloten met een aan Egbert Meyers opgedragen gedicht van zijn hand.
“Bij ons thuis in Valthe werd (zand)Drents gesproken. Mijn moeder kwam uit Grolloo en sprak dezelfde taal als Egbert Meyers. Ik was daar vaak bij mijn oom en tante; meehelpen op de boerderij. Het was een onbezorgde jeugd in een prachtig dorp, met een prachtig taalgebruik… Toen ging mijn oude moeder dementeren en ineens sprak ze haar mooie dialect niet meer, maar gebruikte ze alleen nog maar het Nederlands. Zie je, dat was voor mij het moeilijkste uit die periode. Ik was geen kleine jongen meer, maar door je moeder wil je ook din worden aangesprokenen als mien kind of mien jong – en niet als meneer, ofzo. Ik werk aan een bundel gedichten over dementie en eentje daarvan gaat over het dialect van Grolloo:

Taol
Als ik in mien atelier zit
waor mien aquarel
gestaog an vôrdert
speult op de achtergrond
de muziek van Egbert Meyers,
de taol van mien moe,
heur taol oet Grol

Mien moe in de greep van
meneer Alzheimer woont
argens aans
en sprek mij an in het
Nederlands
heur iegen taol wied vort
en vergeten

Zingend nimt Egbert
Meyers mij weer even met
naor de taol van mien
herinnering. ”

Wij waren boer
Egbert Meyers werd in 1948 geboren in Grolloo. Daar woonde ook de blueslegende Harry ‘Cuby’ Muskee; verlekkerd stond de jonge Egbert, zoals hijzelfeens zei in een interview, door de ruitjes van Harry’s boerderij te loeren naar het muzikale geweld dat zijn plaatsgenoot ontketende. Meyers ging zelf schrijven en zingen in het Drents. Dat leidde onder meer tot cd’s als Dreuge Dunder, Waorum de wereld braandt en Tweiduuster. Sommigen bespeuren bij hem invloeden van Bruce Springsteen, tot Meyers eigen genoegen overigens, want deze reus is een voorbeeld voor hem. In 2004 trad Egbert Meyers op in Austin (Texas) in de Verenigde Staten. Tot zijn eigen verbazing raakte zijn muziek daar een gevoelige snaar bij de Amerikanen. Vooral het nummer Wij waren boerjoeg het publiek de tranen naar de ogen. Meyers trok de aandacht Van niemand minder dan de wereldberoemde countrystar Willie Nelson.