Theaterboerderij De Noorderbak breidt fors uit D.v.h.N. 17-02-2006

Theaterboerderij De Noorderbak breidt fors uit D.v.h.N. 17-02-2006

Theaterboerderij De Noorderbak breidt fors uit

Door Ben ten Velde en Jan Wierenga

ROSWINKEL Herman van der A wil zijn bij streektaalliefhebbers bekende theaterboerderij De Noorderbak in Roswinkel fors uitbreiden.. Hij heeft 0,8 hectare aanpalende grond verworven waarop hij onder meer een appartementencomplex wil realiseren.
Hierin biedt hij onderdak aan deelnemers van theaterworkshops, eveneens een nieuw initiatief van de toneelschrijver/zakenman uit Westenesch. Maar ook artiesten die optreden in De Noorderbak en toeristen kunnen er overnachten. De afwikkeling van de procedures zal nog geruime tijd vergen; Van der A verwacht pas volgend jaar met de bouw te kunnen beginnen.
Het nieuwe complex krijgt drie complete appartementen en acht kamers. Bij volledige bezetting kunnen er dertig mensen overnachten. In het gebouw komt ook een grote groepsruimte. De theaterworkshops staan geprogrammeerd voor de weekeinden.
Op het aangekochte terrein is ook ruimte gereserveerd voor een flink aantal parkeerplaatsen. De resterende grond is bestemd voor een ‘theaterpad’ voor kinderen. “Dat zijn zestien geschakelde veldjes, omringd met beplanting. Op elk veldje is iets te beleven; iets dat met theater heeft te maken.
Het wordt voor kinderen een avontuurlijk pad in de openlucht. Alles cirkelt rond de fantasiefiguur Koning Aardbei. Het theaterpad eindigt in de grote zaal van De Noorderbak, waar dan een voorstelling wordt gegeven.”Met dit nieuwe idee hoopt Herman van der A ook scholen te interesseren. “Dit jaar leggen we de beplanting aan; in 2007 schrijven we alle basisscholen in Nederland aan.”
Van der A wil niet kwijt wat de plannen gaan kosten. De Noorderbak trok vorig jaar 30.000 bezoekers. “Ik denk dat we zeker zullen groeien tot 40.000

Roswinkel
In Roswinkel wordt niet altijd, maar wel heel vaak opgetreden in het dialect. Tot op heden heeft De Noorderbak vooral ruimte geboden aan producties van veelal amateurs of semi-professionals. “We hebben het plan opgevat ook zelf producties te gaan maken, zoals revues en absurde komedies.”
Volgende maand wordt vier keer zo’n eigen revue opgevoerd voor een volle Noorderbak.