Toeristen kunnen nu aanmeren in eigen haven Hoogeveensche Courant 25-04-2016

Toeristen kunnen nu aanmeren in eigen haven Hoogeveensche Courant 25-04-2016

Toeristen kunnen nu aanmeren in eigen haven
Schippers varen langs gedichten

HOOGEVEEN – Jarenlang is ervoor gestreden en sinds vrijdag heeft Hoogeveen officieel een passantenhaven. Met veel bombarie werd de haven, die in het Zuiderpark nabij het viaduct ligt, geopend. Niet alleen werd de passantenhaven in gebruik genomen, maar ook een route met gedichten van kinderen langs de kanaal ‘geopend’.

Jeroen Bottema
Deze twee gebeurtenissen konden mooi gecombineerd worden. Zo werd het een mooie en vooral vrolijke middag. Een uur voor de opening van de passantenha ven was het al een drukte van jewel ste aan het water achter Maxx sports and events. Albert Wolting, de initi atiefnemer van de passantenhaven, lag hier afgemeerd met zijn schip Caland om kunstenares Delia Bremer en tien kinderen die mee hadden gedaan aan het project Poëzie aan de Vaart mee te nemen.

Los van elkaar
‘Eigenlijk staan de passantenhaven en Poëzie aan de Vaart los van elkaar, maar het kwam preCies samen en dan is het te mooi om er niet één gebeurtenis van te maken,’ aldus Delia Bremer. Voor Poëzie aan de Vaart heeft de kunstenares poëzielessen op verschillende basisscholen gegeven. Na de lessen schreven de leerlingen een gedicht over de Hoogeveensche Vaart. De gedichten zijn ge bundeld en de beste, mooiste of meest bijzonde re zijn langs het kanaal geplaatst. ‘Het is een gebied waar veel wande laars en fietsers Komen. Het is mooi om hen ook in aanraking met poëzie te laten komen,’ vertelt Bremer. Terwijl de Caland langzaam over de Hoogeveensche Vaart vaart lezen de kinderen hun gedichten voor. ‘Ik woon aan het kanaal en kijk elke ochtend even naar het water,’ aldus de 12-jarige Robin de Leeuw. ‘Het was leuk om deze lessen te krijgen. In het verleden maakte ik ook wel gedichtjes, maar dat was dan meer voor vader- of moederdag. Eigenlijk weet ik niet meer goed hoe het gedicht gaat. Het is alweer een tijd geleden dat ik het geschreven heb,’ zegt Robin. Hij is een beetje teleurgesteld over de locatie waar zijn gedicht hangt. ‘Ik had liever gehad dat hij bij Krakeel had gehangen. Dan had ik hem elke dag kunnen zien.’ Dat geluk heeft Annabel Weber uit Noordscheschut. ‘Ik zit nu op de middelbare school in Hoogeveen. Mijn gedicht is te vinden bij de fietsbrug. Het is best wel cool om het elke keer te zien.’

Voorvechter
Wanneer alle gedichten zijn voorgedragen komt de passantenhaven in zicht. Daar is het al druk vanwege de opening. Het is toepasselijk dat wethouder Erik Giethoorn Wolting bij deze opening mag assisteren. Toen Giethoorn nog gemeenteraadslid was, was hij de grote voorvechter in de raad van de passantenhaven. ‘In februari 2013 kregen alle fracties een mailtje van Albert over de kansen voor het toerisme van een passantenhaven,’ aldus Giethoorn. ‘Hij schreef dat de toeristische scheepvaart enorm zou toenemen omdat men in de toekomst helemaal kon doorvaren naar Duitsland. Als fractie vonden we het meteen een tof idee en ik ben me er sterk voor gaan maken. Toenmalig wethouder Tiens Eerenstein zei dat er geen geld voor een passantenhaven was. We hebben hem toen voorgehouden dat de schepen met geld langs Hoogeveen voeren, maar niet konden aanmeren. Daarna kon hij niet meer terug.’ Toch leek er alsnog een kink in de kabel te komen. ‘Op het moment dat ik wethouder werd dacht Albert natuurlijk dat het kat in het bakki e was, maar toen kwam de voorjaarsnota waarin we alle projecten ‘on hold’ moesten zetten vanwege de financiële situatie van de gemeente. Gelukkig konden we in de begroting wel de benodigde financiering vinden en zo staan we hier vandaag.’
Ook Wolting houdt nog een verhaal over de totstandkoming van de passantenhaven. Hierna opent hij de haven officieel door samen met wethouder Giethoorn twee vlaggen in top te hijsen.