Toneelschrijver Herman van der A begint wijnhandel D.v.h.N. 27-09-2003

Toneelschrijver Herman van der A begint wijnhandel D.v.h.N. 27-09-2003

Toneelschrijver Herman van der A begint wijnhandel

Drok, drok, drok. Zo valt het leven van Herman van der A het best te omschrijven. Hij wil het al jaren kalm aan gaan doen, maar dat lukt maar niet. Bezeten van alles wat met theater te maken heeft. En als je toch wijn serveert in je eigen theaterrestaurant, dan kun je ook een wijnhandel beginnen. Van ‘t een, komt ‘t ander. Dat is al jaren zo bij Van der A.

Door Ben ten Velde

ROSWINKEL • Ruim twintig aar geleden begon. et het schrijven van Drentstalige kluchten. Nu• heeft hij er vierenzestig op zijn naam staan. De titels verschijnen bij zijn eigen uitgeverij Podium. De 53-jarige eigenaar van theaterboerderij De Noorderbak in Roswinkel toonde zich niet alleen bekwaam in het schrijven, maar was ook zo gis een uitgeverij te beginnen.
“Wat ik in de loop de jaren heb gedaan, is eigenlijk gewoon de ene stap na de andere maken. En goed luisteren naar wat de mensen graag willen zien. Op een gegeven moment was er vraag naar ruimte om op te treden en te repeteren. Dat was het begin van De Noorderbak. Maar als mensen uitgaan, ‘willen ze ook wel eten. Zodoende kwam ik op het idee om de zaal uit te breiden met een restaurant en jeu de boules banen. Daarboven is nu de uitgeverij gevestigd. O ja, inmiddels druk ik ook de toneelboekjes die in heel Nederland worden verkocht zelf.”
De wijnhandel die Van der A opent in zijn woonplaats Westenesch is de laatste vondst. Per 1 oktober opent Le Magasin du Vin. Iedere maand vindt er in het restaurant een wijnproeverij plaats. Leden van een nog op te richten club kunnen tegen gereduceerde prijs wijnen aanschaffen.
“Het is me eigenlijk soms wel eens allemaal wat te veel”, verklaart Van dere A. “Maar aan de andere kant doe ik alles even graag. Ik regisseer ook nog enkele toneelgroepen. Ik was van plan daarmee te stoppen, maar het is zulk mooi werk. Ik weet niet eens hoe veel uur ik per week bezig ben. De tijd vliegt voorbij. Ik ben eigen baas en dat is me alles waard. Ik heb zelfs geen contract met een brouwerij. Ik moet daarbij wel opmerken dat ik voor de horeca enorm veel steun heb van bedrijfsleidster Anita Heynen. Die neemt me veel werk uit handen. En zij heeft ook gevoel voor theater. De laatste weken hebben we de zaal opgeknapt en nieuwe stoelen geplaatst. Want daar let ik ook op Ak kreeg vaak complimenten voor de mooie avond die het publiek hier had gehad, maar ook klachten ten over de houten stoelen. Dat hoeft nu niet meer. Want de met stof beklede stoelen zitten erg lekker; ik heb ze zelf uitgeprobeerd.”

NIEUW SEIZOEN
Zaterdagavond begint het nieuwe seizoen in De Noorderbak met een optreden van het cabaretduo Gien Idee. Zondagmorgen treden twee Pekelder shantykoren op. In totaal staan er meer dan honderd voorstellingen gepland. Naar verwachting zullen zo’n 25.000 bezoekers dit seizoen de voorstellingen bijwonen. Het programmaboekje is op werkdagen van negen tot twaalf uur te bestellen via het telefoo nummer 0591-352300.