Troubadour Egbert Meijers stapt over op het Engels Interview CD 'Bluebonnet Blues' verschijnt op 18 maart 02-03-2007

Troubadour Egbert Meijers stapt over op het Engels Interview CD ‘Bluebonnet Blues’ verschijnt op 18 maart 02-03-2007

INTERVIEW CD ‘BLUEBONNET BLUES’ VERSCHIJNT op 18 MAART
Troubadour Egbert Meijers stapt over op het Engels

De Drentse troubadour Egbert Meijers is al jaren een pleitbezorger en stimulator van de streektaalmuziek. Maar de country- en folkgetinte liedjes op zijn nieuwe album zijn voorzien van Engelse teksten. Opzienbarend? Valt mee. Meijers nam zijn cd namelijk (gedeeltelijk) op in Austin, Texas.

Door Martin Groenewold

GROLLOO Hij trad op in een zaal waar ook Emmylou Harris en Townes van Zandt hun liedjes zongen. En hij deelde het podium met Fred Eaglesmith, de rootsrocker uit Canada. “Optreden in Amerika is zoiets bijzonders”, zegt Egbert Meijers (Grolloo, 1948). “Als je eenmaal in Austin, Texas bent geweest wil je er beslist opnieuw naartoe.”
Meijers – artiestennaam: Meyers kwam in 2004 voor het eerst in Austin, de hoofdstad van de countryrock. Hij was te gast op een herdenkingsbijeenkomst voor de performer en liedjesschrijver Mickey Newbury, met wie de Drent bevriend was. “Inmiddels heb ik zo’n twaalf keer in Austin opgetreden, verdeeld over drie reizen.”
Newbury schreef liedjes die door grootheden als Elvis Presley, Willie Nelson en Ray Charles op de plaat werden gezet. Meijers leerde hem kennen door in 1997 een berichtje ach- ter te laten op diens website. Sinds Newbury’s dood in september 2002 houden zijn vrienden een jaarlijkse bijeenkomst om de herinnering levend te houden.
“Voor die gelegenheid heb ik een deel van mijn Drentse repertoire in het Engels vertaald. Zonder bijbedoelingen of al te grote ambities. Maar ja, hoe gaat zoiets: als je daar bent ontmoet je tal van muzikanten. De een biedt aan op je nieuwe plaat te spelen, de ander heeft een eigen studio. Voor ik het wist was het plan geboren om een Engelstalig album uit te brengen.”
Het schrijven van nieuw materiaal en het opnemen van Bluebonnet Blues duurde zo’n twee jaar. Meijers zette in Nederland de basistracks in de computer en verstuurde die per e-mail naar Amerika. De aangeklede versies kwamen per kerende post. “Een prachtige manier van werken”, zegt Meijers. Zijn plaat werd de afgelopen weken afgemixt in Opende.
Bluebonnet Blues verschijnt op het label DRC Entertainment, opgericht door Gerrit Miedema uit Emmen. Die heeft zich ten doel gesteld de distributie en promotie van Drentse muziek te verbeteren. “Het is de bedoeling dat de cd straks via internet ook in Amerika verkrijgbaar is”, aldus Meijers.
• CD-PRESENTATIE
Egbert Meijers presenteert zijn album ‘Bluebonnet Blues’ op zondag 18 maart in café Hofsteenge in Grolloo.