'Twee boeken het is een feest' Rondje Drenthe N.v.h.N. 24-11-'99

‘Twee boeken het is een feest’ Rondje Drenthe N.v.h.N. 24-11-’99

‘Twee boeken, het is een feest’

De kamer van Klaas Kleine is versierd. Er valt inderdaad iets te vieèen. Deze week verschijnen twee boeken van de schrijver uit Diever. Het gaat om de novelle ‘Broggen’ en ’99 Krabbels’, een verzameling columns die eerder verschenen in het Weekblad voor Diever en Omstreken. Klaas Kleine straalt. “Twee boeken, het is een feest.”
De novelle ‘Broggen’ van Klaas Kleine (59) is in het Drents geschreven en speelt in Frankrijk. “Ik heb een Frans dorpje uitgekozen en van de VVV daar een plattegrond opgevraagd.” Is het La Courtine? Daar was hij toch ooit als soldaat? Lachend: “Het is een dorpje tussen Limoges en Clermont Ferrand. De hoofdpersoon komt uit Gieten en het gaat ook over Drentse schrievers. Dat heeft zich al rondgesproken. Sommigen denken dat ik de Drentse schrievers te kakken wil zetten, maar dat is niet zo. Je zoekt een bedding voor je verhaal en dat kies je een omgeving die bekend en herkenbaar is. Maar ik weet al hoe het zal gaan. Sommigen zullen denken dat ze genoemd worden, maar dat is niet zo.” Klaas Kleine was ooit voorzitter van de, Drentse Schrieverskring, maar legde die functie neer na enig geharrewar.
Thema

‘Broggen’ zijn in het Nederlands bruggen. Klaas Kleine: “Bruggen overspannen het water. Je kent het lied van de twee verliefde Koningskinderen die niet bij elkaar kunnen komen omdat het water te diep is. Het diepere thema van mijn novelle is dat je moet leven met het onbereikbare van sommige dingen. Of het over mezelf
gaat? Nee, maar tegelijkertijd gaat het volledig over mezelf, want ik’ heb het immers geschreven.”Zijn ’99 Krabbels’ voor het Weekblad van Diever en Omstreken schreef Klaas Kleine deels in het Nederlands en deels in het Drents. “Zowel het dialect als het Nederlands heeft een eigen manier van uitdrukken. In die columns steek ik de ene keer iemand een veer op de hoed en op een ander moment naai ik de boel wat op. Een beetje provoceren, inderdaad. Als ik iemand een draai om de
oren wil geven doe ik dat in het Nederlands, de stukjes in het Drents zijn meer voor de goede verstaander. Er wordt me wel eens gevraagd waarom ik in zo’n bokkeblaadje wil schrijven, maar dat weekblad heeft een niet onbelangrijke functie. Er is een poesje weg, er wordt aangekondigd dat er’ oud papier wordt opgehaald, dat soort dingen staan er in.” Het eerste exemplaar van ’99 Krabbels’ wordt vandaag in Diever uitgereikt aan plaatsgenoot Hans Wiegel met wie je volgens
Klaas Kleine gezellig een “praatje over de heg” kunt maken.
Schouderklopje
In Gieten wordt vrijdag ‘Broggen’ gepresenteerd. Daar neemt Martin Koster, voormalig hoofdredacteur van ‘Roet’ het eerste exemplaar in ontvangst. Klaas Kleine; “Martin mag wel eens een schouderklopje hebben. Die kwajongens zijn ooit begonnen met ‘Roet’. Ze hadden ieder wel een stuk of vijf pseudoniemen en schreven dat hele blaadje vol. En nu horen ze zelf bij de oude garde.”
Klaas Kleine zegt het niet zelf, maar het verschijnen van beide boeken moet voor hem een bijzondere betekenis heb* ben. Hij is ernstig ziek geweest en keek de dood van dichtbij in de ogen. “Ik bleek kanker te hebben, de ziekte van Kahler. Sindsdien is het mijn trouwste metgezel. Ik ben afgekeurd en mag niet meer werken. Gelukkig heb ik het schrijven nog. Ik weet niet ofik nu anders schrijf dan voor mijn ziekte. Wellicht dat ik wat meer relativeer. Je kunt een steen verleggen in de bedding van de rivier, daar blijft het bij.”
Door zijn ziekte kan de smid Klaas Kleine zelf zijn vakmanschap niet meer laten zien in ‘De Kleine Hendrik’ . “Ik heb de smederij verhuurd, maar hier in de kamer kan ik de geluiden nog wel horen. De plannen voor een smederijschool heb ik moeten’laten varen. Ik ben nog wel actief in het Gilde van Kunstsmeden. En ik schrijf een lesboek voor smeden. Dat is nog overgebleven.”
Klaas Kleine was ooit smid, koster, vioolbouwer, geitenfokker, kaasmaker en toneelspeler (Shakespeare!) en wie weet ontplooide hij nog wel meer activiteiten. De schrijver Klaas Kleine is er in elk geval nog in volle omvang. Twee boeken, hij kan er trots op zijn.

99 Krabbels door Klaas Kleine.
Uitgeverij Van Goor in Diever.
Prijs f 17,50.
Broggen door Klaas Kleine. Uitgeverij Het Drentse Boek in Zuidwolde. Prijs f 22,50.