Uitreiking culturele prijs Drenthe Een graver een bouwer en een animator D.v.h.N. 13-05-2004

Uitreiking culturele prijs Drenthe Een graver een bouwer en een animator D.v.h.N. 13-05-2004

“ACHTERGROND I Uitreiking culturele prijs Drenthe
Een graver, een bouwer en een animator

Commissaris der Koningin Relus ter Beek reikt morgen in beeldentuin DeHuIlu in Gees de Culturele Prijs van Drenthe uit. De in 1955 ingestelde prijs en omvat tegenwoordig een legpenning en 11.300 euro. Ditmaal zijn stedenbouwkundige Rein Hajema, beeldend kunstenaar Adri de Fluiter en historicus en letterkundige Henk Nijkeuter genomineerd.

Door Joep van Ruiten

WINNAARS O.A.
1955: schrijver Ben van EysselSteijn
1960: archeoloog Albert Egges van Giffen
1963: Bloemencorso Eelde
1968: Drents Kamerorkest
1972: folkloregroep ‘t Aol Volk
1975: afdeling Stedebouw Emmen
1981: stichting Volkssterrenwacht
1985 schilder Evert Musch
1992: zanger Harry Muskee
1998: componist Willem Stoppelenburg
2001: beeldentuin DeHullu.

Henk Nijkeuter, historicus en letterkundige
Met zijn onderzoek naar de geschiedenis van de Drentse literatuur deed Nijkeuter (Gieten, 4956) stof opwaaien: niet iedereen was gelukkig met zijn publicatie over de oorlogsjaren. Nijkeuter studeerde in Groningen en Den Haag, was werkzaam in het onderwijs en is thans hoofd archieven van het Drents Archief in Assen. Hij heeft meerdere publicaties op zijn naam, waarvan de biografie van schrijver Ben van EysselSteijn en de dissertatie De pen gewijd aan Drenthe’s diebren grond de bekendste zijn. Nijkeuter is genomineerd vanwege zijn historisch onderzoek naar de Drentse literatuur, zijn inzet voor het levend houden van de streektaal en zijn betrokkenheid bij verschillende publicaties.

Rein Hajema, stedenbouwkundige
De grote verrassing van de genomineerden. Na zijn studie in Delft werkte Hajema (Bussum, 1929) onder meer als stedenbouwkundige in Amsterdam, Groningen en Ede om in 1962 in Assen te belanden. In Drenthe was hij betrokken bij de Milieuraad Drenthe, het Drents Genootschap, de Drentse Kunstuitleen en de Brede Overleggroep Kleine Dorpen. Daarnaast was hij actief als organisator van de kunstprojecten Semslinie 1 , Kunst in de woonomgeving in Beilen en het toneelproject Graan naar het boek van Frank Westerman. Hajema is genomineerd als stedenbouwkundige en initiator van culturele activiteiten.

Adri de Fluiter, beeldend kunstenaar
Grote favoriet De Fluiter (Rhenen, 1940) geniet bekendheid als organisator van spraakmakende kunstprojecten zoals Stadsbeelden in Emmen, Peatpolis.nl in Barger-Compascuum, Natuur@kunst.nl in Dwingelderveld en Waves in Coevorden. Voor zijn komst naar het Noorden studeerde hij in Arnhem en Den Bosch, hij maakte naam met zijn Vlam-beelden en zet zich in binnen- en buitenland in voor een evenwicht tussen kunst en natuur. De in Sleen woonachtige De Fluiter was verder onder meer actief als medewerker van theater De Muzeval en is betrokken bij de Nederlandse kring van Beeldhouwers. De Fluiter is voorgedragen vanwege zijn bijzondere en aanhoudende inzet voor het culturele klimaat van Drenthe.