Uniek kinderboek van Dick Blancke en Trudy Kramer D.G.D. 30-09-2000

Uniek kinderboek van Dick Blancke en Trudy Kramer D.G.D. 30-09-2000

Uniek kinderboek van Dick Blancke en Trudy Kramer

De Drentse schrijver Dick Blancke heeft samen met de Groningse beeldend kunstenares Trudy Kramer een kinderboek gemaakt. Een kinderprentenboek onder de naam Kobus Knien op pad met Ad de Kat. Het gaat over dieren en dus is het niet toevallig dat op dierendag, woensdag 4 oktober, dit bijzondere kinderboek op de markt komt. De presentatie van het boek vindt plaats in het kinderspeelparadijs Bal-lorigin Assen. Het is bijzonder in vorm en uitvoering. De verhaaltjes zijn in het Drents geschreven. Naast ieder verhaaltje staat een prachtige kleurengouache van Trudy Kramer. Voor Blancke is het zijn tweede kinderboek. „Kinderboeken in het Drents komen maar zelden uit. Het prentenboek voor kinderen in de Drentse taal is uniek. Bij mijn weten is dat nog nooit gebeurd.”
Het thema van de kinderboekenweek is driftkikkers, feestvarkens en andere boekenhelden. „Kobus Knien en Ad de Kat zijn ook dieren. Dat het boek aansluit bij het thema van de kinderboekenweek is toeval. Het is overigens wel leuk dat uitgeverij Het Drentse Boek nu ook aansluit bij de grote kinderboekenweek”, lacht Blancke. De schrijver maakte het boek zonder pretenties. „We hebben geen grote bedoelingen met het boek. Het is gewoon een leuk boek om uit voor te lezen. Kun je het je voorstellen, een kind op schoot bij opa of oma en dan in het Drents voorlezen.” Overigens verschijnt het boek ook in het Gronings. De vertaling is van de hand van Henri Wierth uit Oude Pekela.
Trudy Kramer zorgde voor mooie kleuren en prachtige details. Zij heeft haar leven lang al wat met dieren. „Een kinderboek zonder plaatjes is natuurlijk niks. Dick had de verhaaltjes en toen heb ik daar een paar tekeningen bij gemaakt. Toen het Drentse boek als uitgever in beeld kwam moesten er meer platen komen. Ten slotte zijn het er negentien geworden. “, verhaalt de kunstenares. „Als je er plezier in hebt is dat niet zo’n probleem . Ach, ik heb mijn leven lang tussen de dieren gezeten. Als ik geen beeldend kunstenares was geworden, was ik dierenarts geweest.”

Rob ten Have