'Van je leven kun je iets moois maken' D.v.h.N. 15-10-2013

‘Van je leven kun je iets moois maken’ D.v.h.N. 15-10-2013

‘Van je leven kun je iets moois maken’

Gehandicapte rolstoelracer schrijft boek ‘Dikke arms, kleine bienties’

Door Rien Kort Klazienaveen Het per ongeluk blank zetten van de wasruimte van een Zweeds hotel, zich een weg vechten uit een ruige buurt in Tokio en het vastzitten met de rolstoel op de roltrap van een warenhuis. Zittend aan tafel bij Roelof Keen (49) uit Klazienaveen volgt de ene anekdote op de andere. Tijdens zijn carrière als professioneel roelstoelracer heeft hij dan ook veel meegemaakt. Die avonturen heeft hij in het Drents neergepend. Het resultaat verschijnt 8 november in de boekhandel onder de titel Dikke arms, kleine bienties.
Binnen zijn familie stond Keen altijd al bekend als de dichter waar rond sinterklaas een beroep op kon worden gedaan. “Ik had er ontzettend veel lol in. Ik merkte dat het schrijven me gemakkelijk afging.” Geënthousiasmeerd door het lezen van een boek van Jan Germs, dé pleitbezorger van de Drentse taal, besloot Keen het erop te wagen. Hij vertrouwde enkele belevenissen aan het papier toe en droeg deze voor op verjaardagen. Verrast door de levendige toon van zijn verhalen moedigden zijn toehoorders hem aan de verhalen op te sturen naar een uitgever.
“Ik ben een enorme liefhebber van de streektaal. Daarom stuurde ik mijn verhalen op naar het Huus van de Taol in Beilen.” Daar waren ze meteen overtuigd. Besloten werd het materiaal uit te brengen. Keens verhalen geven een met humor doorspekt en soms aangrijpend beeld van wat het betekent om op te groeien en te leven met een handicap. Voorbij komen onder meer de hoogtepunten van zijn leven. Zo wist hij meerdere malen het Nederlands, Europees en wereldkampioenschap rolstoelracen in de wacht te slepen en afstandsrecordhouder te worden. Ook won hij een zilveren medaille op de Paralympische Spelen in 1988 in Seoul.

A Roelof Keen: “Leven met een beperking hoeft niet beperkend te zijn.” Foto: Boudewijn Benting