'Vaoderschap of voederschap' laatste boek Jans Polling 31-01-2002

‘Vaoderschap of voederschap’ laatste boek Jans Polling 31-01-2002

‘Vaoderschap of voederschap’ laatste boek Jans Polling

Van onze medewerker
Rob ten Have

BORGER – Voor de fans van Jans Polling was het even schrikken. Polling maakte onlangs bij de presentatie van zijn tiende boek bekend dat dit tevens de laatste uitgave is. Vaoderschap of voederschap is het laatste product. De bron is als het ware opgedroogd. De afgelopen 10 jaar verhaalde de schrijver, presentator en programmamaker meestal over de dagelijkse gebeurtenissen binnen het gezin Polling. De drie kinderen Hilde-Marije, Annemiek en Henk waren regelmatig onderwerp van die verhalen. Ook echtgenote Mieke was nogal eens het lijdend voorwerp in de boeken. Ieder jaar werden er ongeveer veertig verhalen uitgegeven. Alle wederwaardigheden van de familie waren wekelijks te horen op Radio Drenthe.
De kinderen hebben allemaal het ouderlijk huis verlaten en kunnen alleen nog tijdens de regelmatige bezoeken hun vader inspireren tot leuke beschouwingen. ,Ja, dat is de reden dat ik gestopt benr, zegt de schrijver. „De afgelopen tien boeken gingen hoofdzakelijk over de kinderen. Dat is nu allemaal meer op een afstand.”Beschouwingen is het juiste woord voor de verhalen van Polling. Relativerend en humo ristisch. Zelden was het schate ren, maar ieder verhaal had op zijn minst een glimlach. De lezer werd als het ware een spiegel voorgehouden en kon zich vaak vereenzelvigen met de verwikkelingen. „Ik schrijf graag overde omgeving waarin – ik me thuis voel. Het gaat allemaal over gewone dagelijksezaken die iedereen overkomen kunnen.” In de verhalen komt ook regelmatig een portie gezonde zelfspot naar boven.
„Ach, je moet je zelf niet altijd te serieus nemen”, aldus Polling.
In de rol van vader en echtgenoot schreef Polling over de kleine probleempjes binnen het gezin. Vaak met een beetje onbegrip en lichte verwondering, die mannen hierover kunnen hebben. Altijd was er de optimistische ondertoon en de berusting in het onvermijdelijke. Die berusting is met dejaren gekomen denkt Polling. „De berusting maakt het leven makkelijker.” Je niet teveel opwinden is het credo.
In zijn laatste boeken worden ook verhalen beschreven over voorvallen uit de wereld buiten het gezin. Die gaan over gewone mensen die hij heeft ontmoet. Mensen die hilarische, absurde en soms verdrietige dingen meemaken. In deze verhalen geeft Polling aan over een scherpe opmerkingsgave te beschikken. De gebeurtenissen worden met veel meegevoel beschreven.
Twee jaar geleden bij het uitkomen van het achtste boek kondigde Polling ook al aan dat dit de laatste zou zijn. Voor de liefhebbers verschenen er gelukkig nog twee producten van zijn hand. De nu 55-jarige schrijver laat de deur tot het schrijverschap daarom nog wel op een kier staan.