Verhalen van Jans Polling bij oude films Gez.blad 08-10-2008

Verhalen van Jans Polling bij oude films Gez.blad 08-10-2008

Verhalen van Jans Polling bij oude films

ASSEN – Tijdens de Landelijke Archievendag, die op 11 oktober gehouden wordt, vertelt Jans Polling in het Drents Archief verhalen bij historische films. Deze films zijn door hemzelf geselecteerd.
Rasverteller Jans Polling maakte een keuze uit de duizenden documentaire- en amateurfilms van het DAVA, het audiovisuele onderdeel van het Drents Archief. Aan de hand van die oude filmbeelden vertelt hij zijn verhalen. De filmvoorstelling is de start van het zevende Festival Oude Drentse Films.
Dit jaar luidt het thema:
‘Verhalen van Drenthe’. DAVA organiseert het filmfestival van 11 tot en met 23 oktober rond de Week van de Geschiedenis op verschillende locaties in de provinCie Drenthe.
Behalve in Assen komt het festival in Zuidwolde (op 14 oktober), Coevorden (op 16 oktober) en Peize (op 23 oktober). In deze plaatsen staat een film uit 1983 van Klaas Nijmeijer, de Drentse Bert Haanstra, op het programma en tal van bijzondere locale films uit de jaren ’30 tot en met ’80 van de vorige eeuw. Jans Polling vertelt zijn verhalen rond films uit de jaren ’30 tot en met ’70 van de vorige eeuw over het wonen in Drenthe, het leven op de boerderij, het werk op het land en het toenemende verkeer.
Dit doet hij met onder meer filmbeelden van de trams, de turfvaart, de vermaarde stationskelners in Meppel en de Solex die in de jaren ’50 van de vorige eeuw zo populair was.
Een zeer bijzondere film is die over de broertjes Vegter uit Zuidwolde die allerlei avonturen beleven, gefilmd door hun vader in de jaren ’30.
Komende zaterdag 11 oktober worden drie voorstellin gen in het Drents Archief gegeven: om 14.00 uur, om 15.00 uur en om 16.00 uur. Kaarten kosten vier euro en kunnen gereserveerd worden bij het Drents Archief, via telefoonnummer 0592313523 of door een mail te sturen naar: info@drentsarchief.nl.
Koffiee en koek zijn bij de entreeprijs inbegrepen. Jans Polling is bekend als radiomaker, presentator, schrijver, zanger en verhalenverteller. Met het praat- programma Dikke verhalen belicht hij het dagelijks leven in Drenthe in verleden en heden.