Veurlezen in het Drents Gezinsblad 09-02-2011

Veurlezen in het Drents Gezinsblad 09-02-2011

Veurlezen in het Drents

Herma Stroetinga geeft workshop

‘Meertmaond-streektaolmaond’ staat weer voor de deur. Eigenlijk onzinnig, want de streektaal is gewoon twaalf maanden per jaar de moeite waard, maar toch. In maart gaan vrijwilligers van het Huus van de Taol weer massaal voorlezen op Drentse basisscholen.

Beilen – De meesten gaat dat voordragen uitstekend af, maar uigeleerd is men natuurlijk nooit, daarom organiseert het Huus van de Taol een workshop”veurlesen in het drents”. Op woensdag 16 februari om 20.00 uur is iedereen van harte welkom in het Huus van de Taol aan de Wattweg in Beilen. De workshop is niet alleen bedoeld voor vrijwilligers van het Huus van de taol. Echt iedereen kan komen, van voorlezende ouder tot geïnteresseerde lesgever, van tiener tot hoogbejaarde. Aan het bijwonen van de workshops zijn geen kosten verbonden. De workshop wordt gegeven door Herma Stroetinga Ongetwijfeld lopen er in Drenthe mensen rond, die een dergelijke workshop uitstekend kunnen verzorgen, maar veel beter dan Herma Stroetinga zullen ze het niet kunnen. Herma is in het dagelijks leven werkzaam bij RTV Drenthe. Presenteren zit in haar genen. Zelf heeft ze voor kinderen al heel wat verhalen geschreven o.a. sprookjes die zich afspelen in het Hollebomenbos. Als geen ander lukt het
Herma Stroetinga de juiste sfeer te creëren. In haar voordrachten zorgt ze ervoor dat de verschillende typetjes een eigen stem hebben en Heks Krakkemikka praat echt heel anders dan de zenuwachtige Harrie Haos of de stoere kabouters Pim en Pamme. Over het voorlezen aan kinderen heeft Herma Stroetinga al vaker workshops gegeven, o.a. aan studenten van de pabo in Emmen. Haar betoo • voorbeelden illustratief. De belangrijkste tips en trucs krijgen de deelnemers aan de workshop op papier aangereikt. Het Huus van de Taol denkt heel veel voorlezers een plezier te doen met deze workshop. Hoewel de titel ‘Veurlezen in het Drents’ misschien anders doet vermoeden, gaat het natuurlijk over voorlezen in het algemeen. Het Drents is deze avond echter de voertaal en de voorbeelden komen uit Drentstalig werk. Belangstellenden voor de workshop van 16 februari kunnen zich aanmelden via (0593) 371010 of info@huusvandetaol.nl. De beschikbare ruimte in het Huus van de Taol is beperkt. Wees erbij!