Vraag en antwoord 'Er wordt veel te weinig eigentijdse muziek in streektaal gemaakt' D.v.h.N. 06-09-2007

Vraag en antwoord ‘Er wordt veel te weinig eigentijdse muziek in streektaal gemaakt’ D.v.h.N. 06-09-2007

‘Er wordt veel te weinig eigentijdse muziek in streektaal gemaakt’

De Stichting Drentse Muziek Maatschappij (SDMM) zoekt Drents talent. Rap, pop, jazz of klassiek. Dat maakt niet uit zolang het lied maar wordt gezongen in een van de Drentse streektalen en voorzien is van een oorspronkelijke melodie. Gisteren startte in Grolloo de talentenjacht en volgens secretaris Janny Roggen wacht de kersverse sterren een mooie muziektoekomst.

Door Robbert Willemsen

Janny Roggen, waarom deze Drentse talentenjacht?

“We willen proberen de Drentstalige muziek te activeren. Dat is nodig, want momenteel wordt er veel te weinig eigentijdse muziek in streektaal gemaakt. Dit project is net begonnen en duurt drie jaar.”

Wie kunnen er meedoen?
“Iedereen die denkt een Drentse tekst plus melodie te kunnen schrijven. Ben je echter geen tekstschrijver, maar wel muzikaal, zorgen wij ervoor dat je aan een tekstschrijver wordt gekoppeld. En andersom.

Het genre maakt niet uit?
“Nee. Rap, pop, jazz of klassiek, alles is welkom. Als het maar in het Drents is. En denk erom, iemand als Daniël Lohues is ook op die manier ontdekt. Hij is nu zo’n beetje de ambassadeur van het Drentse lied.”

Wie gaat de liedjes beoordelen?
“Een vakjury beoordeelt puur de liedjes en weet niet wie ze geschreven en gezongen hebben. De geselecteerden ontvangen sowieso 1000 euro en ze krijgen van ons maximaal 2000 euro voor de opname van een cd in een studio.”

Spannend. En hoe gaat dat verder?
“Op 8 december is er het gala van het Drentse lied in de Tamboer in Hoogeveen, waar alle muzikanten die een cd hebben opgenomen op zullen treden. En uiteindelijk sluiten we het project eind 2009 af met een grote Drentse musical of opera in schouwburg De Tamboer.”

• WORKSHOP
Op 13 oktober houdt de Drentse Muziek Maatschappij een workshop in café-restaurant Hofsteenge in Grolloo. Cursisten krijgen dan les van Abel Darwinkel (Huus van de Taol), Egbert Meijers (voorzitter SDMM), Ton Peters (dichterlmuzikant) en zanger Daniël Lohues. Voor meer informatie: Janny Roggen (0615865564) en Egbert Meijers (06 25065092). Website: www.sdmm.nl.