Vraag en antwoord met Loes van der Laan 'Maar verder doe je het hartstikke leuk hoor' D.v.h.N. 06-07-2015

Vraag en antwoord met Loes van der Laan ‘Maar verder doe je het hartstikke leuk hoor’ D.v.h.N. 06-07-2015

VRAAG&ANTWOORD

RTV Drenthe heeft met Loes van der Laan (27) al een tijd een nieuwe weervrouw.
De 2e Exloërmondse presenteert keurig in dialect, al heeft dat voor de nodige opschudding gezorgd. Jan Germs, directeur van Huus van de Taol, vindt het een non-discussie.

‘Maar verder doe je het hartstikke leuk hoor’

LIDIAN BOELENS

Wat is er toch met jouw Drents aan de hand, dat zelfs deze krant er brieven over krijgt?

Loes: „Ha, er zijn mensen die zeggen dat ik Gronings praat. Dat hoort niet als weervrouw van RTV Drenthe, vinden zij. Maar ik praat toch echt Drents. De veenkoloniaalse variant, dat wel.”
Jan: „Klopt. En die veenkoloniaalse variant lijkt inderdaad verdacht veel op het Gronings, maar dat Loes geen Drents praat is vreemd om te zeggen. Ze spreekt streektaal, eentje die behoort tot het Nedersaksisch. Het Nedersaksische gebied beslaat Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen en zelfs Friesland. Streektaal trekt zich dus helemaal niets aan van provinciegrenzen. Maar omdat Geert Kocks (samensteller van het Woordenboek van de Drentse Dialecten) het Drents ooit heeft verdeeld in zeven hoofdvarianten, noemen we dit nu Drents. Het veenkoIoniaals, de taal van de 2e Exloërmonders, hoort daar volgens Kocks bij. Ik sluit me daar graag bij aan.”

Pfieuw, ingewikkeld zeg.
Loes: „Nou, het is eigenlijk heel makkelijk. Ik kan het wel duiden met een mooie Cruijffiaanse uitspraak: Je mag best zeggen dat het Gronings is wat ik spreek, maar je kunt niet zeggen dat het géén Drents is. Ik ben gewoon een geboren Drentse.”
Jan: „Precies. En het is in feite maar een non-discussie. Het maakt niet uit of Loes nou Drents of Gronings praat: streektaal loopt in elkaar over.”

Wat zou je alle briefschrijvers willen zeggen?
Loes: „Maak je er niet zo druk om. Ik kan er weinig aan veranderen dat ik zo praat. Geniet er gewoon een beetje van dat er elke dag iets in streektaal op tv is. En als je het niet mooi vindt, dan druk je me maar weg. Maar ik moet zeggen dat de meeste ‘klagers’ ook best positief zijn, hoor. ‘Maar verder doe je ‘t hartstikke leuk’, zeggen ze dan.”

En zo is het. Trouwens, je bent 27! Waarom kun je eigenlijk zo goed Drents?
Loes: „Ik praat mijn hele leven al Drents met mijn ouders en vrienden. Ik weet niet beter!”