Weg met de dagelijkse gedachten D.v.h.N. 17-04-2010

Weg met de dagelijkse gedachten D.v.h.N. 17-04-2010

Daniël Lohues (Emmen, 1971) reist nog tot eind juni langs de Nederlanse theaters. Zijn Allennig IV trekt uitsluitend volle zalen, ook op een doordeweekse dag in Amstelveen. Dagblad van het Noorden ging een dagje mee op tournee. “Zenuwen heb ik niet meer. Maar als je nadenkt over wat je allemaal moet doen, word je vanzelf nerveus”

Door Martin Groenewold

Weg met de dagelijkse gedachten

Reportage

15.45 Vijf gitaren en een mandoline: ze passen precies in de zwarte Lincoln Town Car dan Daniël Lohues. Bert Tuik is de chauffer van dienst, nu roadmanager Pieter Spoelstra vakantie viert in Thailand. Overmorgen stuurt Henk, de broer van Bert. Ericanen onder elkaar.
17.00 File rond Zwolle. Maar de TomTom geeft aan dat we ruim op tijd – rond half zeven – bij Schouwburg Amstelveen arriveren. ‘Randstad-collega’s gaan altijd om 14 uur van huis om opstoppingen te vermijden. Wij staan bijna nooit in de file, omdat we van de andere kant komen.”
17.20 Daniël laat een bericht achter bij ‘oom’ Harry Muskee, die eerder op de dag de voicemail van Lohues heeft ingesproken. “We hebben geregeld contact. Harry is bezig met nieuwe teksten, misschien dat ik er weer muziekjes bij ga maken. De vorige cd (Cats lost, bekroond met een gouden plaat, red.) smaakt natuurlijk naar mee.”
17.57 Het gesprek gaat over optreden in de Randstad “Ten westen van het Nedersaksisch taalgebied doe ik mijn verhalen in het regiolect: Nederlands met een tongval. Anders sluit je mensen buiten. Maar de leidjes zijn natuurlijk wél in het Drents. Toen ik in het Westen woonde, kreeg ik geregeld negative reacties op mijn accent. Het voelt als een overwinning dat ik nu Zo Giet Dat Hier mag zingen in Zoetermeer en Gouda. Ik kan er zelf soms geëmotioneerd door raken.”
18.22 “De televisie staat thuis meestal op Comedy Central Of National Geographic, Discovery… Naar Pauw & Witteman en De Wereld Draait Door kan ik niet kijken, omdat ik dan meteen het gevoel van de coulissen krijg. Zit je thuis ineens met de adrenaline. De laatst keer Pauw & Witteman was trouwens te gek, omdat ik inhoudelijk over muziek kon vertellen.”
18.42 Aankomst bij Schouwburg Amstelveen. De technici Rof van Delden (geluid) en Friso Vermeer (licht) zijn al klaar met opbouwen: om 11 uur ’s ochtends vertrokken ze met hun busje uit Groningen. Inge Brunink van de merchandise is ook aanwezig. Lohues staat vanavond in de kleine zaal, een vlakke vloer met zo’n 240 zitplaatsen. “Ik heb zojuist de hond van Willeke geaaid”, zegt de troubadour na een bliksembezoek aan het herentoilet. Willeke is Willeke Alberti, die vanavond optreed in de grote zaal.
18.55 soundcheck. ”We beginnen pas om 20.30 uur, dus we hebben tijd zat. Ik heb al gegeten. Dat probeer ik altijd voor vertrek te doen, want vlak van tevoren is niet prettig.”
19.30 Daniël speelt Alberti’s Telkens Weer op de vleugel, hier en daar zoekend naar de juiste akkoorden. De gitaren zijn – zo goed als – gestemd.
“Die twaalfsnarige, da’s een beetje ’n kreng. Het komt héél precies.”
19.43 “Sander, toch?” Lohues schept even een luchtje en treft bij de artiesteningang een oude kennis uit Raalte. Die komt vanavond kijken. “ik ben hartstikke blij met m’n geheugen”, zegt Lohues later. ‘Ik heb die jongen sinds 1988 niet meer gezien”
20.15 Een kwartiertje voor aanvang. Lohues oogt ontspannen en heeft zin om te spelen. “Het is een kwestie van de dagelijkse gedachten uitschakelen. Even tot rust komen”, zegt hij over de laatse voorbereidingen. “Ik heb geen vaste rituelen, loop meestal maar wat rond. Zenuwen heb ik eigenlijk niet meer. Maar als je nadenkt over wat je allemaal moet doen, word je vanzelf nerveus.”
20.25 Een hand om de hoek van de deur: vijf minuen voor aanvang. ‘dit is wel een theater waar ik van hou. Modern, bijna steriel. Gewoon een hok met stoelen erin. Daarin kan alles gebeuren.”
21.03 Uitgerekend tijdens het breekbare Kom Nou Mar Naor Huus rinkelt op de laatste rij een gsm. En nogmaals, nog indringender omdat de eigenaar ‘m inmiddels uit zijn jaszak heeft gehaald. Verontwaardigde blikken en afkeurend gemompel zijn zijn deel.
21.18 Pauze. Daniël is dik tevreden, ondanks die gsm. “zoiets gebeurt, daar kunnen die mensen niks aan doen. Het publiek is juist heel aandachtig en alert. Er wordt weinig gehoest.” De eerste keer dat hij in Amstelveen speelde, was de zaalbezetting zo’n zestig procent. Tegenwoordig is zelfs de Kleine Komedie in Amsterdam twee dagen uitverkocht. “Dit pionierswerk is hartstikke mooi. Maar tegenwoordig is eigenlijk elke zaal vol.”
21.43 De tweede set begint. Het nummer Annelie, onderscheiden met de Anne M.G. Schmidtprijs, is goed voor een klaterend applaus. Ook het publiek is de dagelijkse gedachten allang kwijt; het ondergaat de voorstelling – zoals recensent Peter van der Heide het eerder omschreef – als een verse dosis vitaminen.
22.53 Lohues doet twee toegiften: Op Fietse en Baat Bij muziek .” Het wordt wel laat zo. Als u weg moet vanwege de oppas; Ik hou u niet tegen. Of misschien heeft u wel suddervlees opstaan.”
23.12 Terwijl Rolf en Friso de Apparatuur opruimen, melden Paul de Munnik en zijn partner Carmen zich bij kleedkamer 2. De Munnik (van Acda) brengt een gitaar terug die hij drie jaar geleden heeft geleend. Hij is onder de indruk van Lohues’ programma.””Je zingt echt fantastisch.” Er is tijd voor één blokje cola light. “Wij moeten weg. We hebben écht oppas.” Ondertussen loopt Willeke Alberti langs voor een praatje. Ze heeft een ‘héérlijke avond ‘gehad. “In het theater een klein liedje zingen is echt het aller-, allermooiste.”
23.32 Gezelligheid kent geen tijd; als Danieël Lohues naar de foyer gaat om te signeren, zijn de meeste bezoekers al vertrokken. Een Gronings stel, nu woonachtig in Hilversum, komt de zanger bedankten. Bij de merchandise-stand zijn zo’n twintig cd’s verkocht, de gemiddelde score voor een dergelijke avond. Ook Lohues’ boek met verzamelde columns uit het Dagblad van het Noorden is geliefd.
23.49 Tijd om te vertrekken. Spa blauw en cola light zijn de drankjes voor onderweg. Het adrenaline peil is nog altijd hoog. “Ik heb wel drie, vier uur nodig om weer rustig te worden. Vandaar dat ik behoorlijk op de praatstoel zit. ”Lohues vertelt smeuïge verhalen over zijn Amerikaanse avonturen. “Ik ben van plan ze allemaal op te schrijven. Vertellen helpt om daarvoor een goede vorm te vinden.”
00.24 Op de snelweg A6 haalt de Lohues-limo het busje van de technici in. “Hé, Bert, ga er even naast rijden.” Raampjes gaan naar beneden, duimen omhoog. Er wordt gelachen, gezwaaid. Hier vandaan is het nog tachtig minuten doorkachelen naar Erica.

Speellijst.
Daniël lohues speelt ‘Allennig IV’ nog tot en met 26 juni. Veel zalen zijn uitverkocht, maar onlangs is een serie extra optredens bijgeboekt: 10/6 Stadsschouwburg, Groningen; 11/6 Meenthe, Steenwijk; 12/6 Ogterop, Meppel; 13/6 Voorveghter, Hardenberg; 17/6 Tamboer, Hoogeveen en 26/6 Muzeval, Emmen. Zie ook www. lohues.nl