Weg tussen Spier en Wijster naar hem genoemd Eerbewijs voor Drentse dichter Roel Reijntjes N.v.h.N. 08-02-1983

Weg tussen Spier en Wijster naar hem genoemd Eerbewijs voor Drentse dichter Roel Reijntjes N.v.h.N. 08-02-1983

Weg tussen Spier en Wijster naar hem genoemd
Eerbewijs voor Drentse dichter Roel Reiinties

Van een onzer verslaggevers

„Het regende zo zacht, maor ach wat zung de liester!
Ik kuierde de weg – de straot van Spier naar Wiester”.
Zo luiden de eerste twee zinnen van het gedicht ‘Tussen Spier en Wiester’ van de Drentse dichter Roel Reijntjes. De ‘straot van Spier naor Wiester’ heet officieel de Wijsterseweg (aan de kant van Spier) en de Kampsweg (aan de kant van Wijster). Gisteren heeft deze weg er een niet-officiële naam bijgekregen: de Roel Reijntjesweg.

Ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag hebben enkele bewonderaars van hem, het echtpaar Brongers uit Gasselte en de dichter Hans Heyting, het initiatief genomen om deze weg naar hem te noemen. Gisteren onthulde Reyntjes in bijzijn van de initiatiefnemers het naambord.
Mevrouw Brongers-Hindriks, zondagdichteres, had in dichtvorm gemotiveerd waarom Roel Reijntjes op deze wijze, werd geeërd. Ter plaatse las Heyting dat gedicht voor. Omdat Heyting en het echtpaar Brongers van mening -zijn dat waardering ook tijdens het leven van een kunstenaar mag blijken, werd nu al een straat naar Reijntjes genoemd.

Ontroerd
Toen Reijntjes het naambord had onthuld — van te voren was hij er niet van op de hoogte gesteld — was hij zichtbaar onder de indruk. Reijntjes vertelde erg aan deze weg ‘tussen Spier en Wiester’ verbonden te zijn. Tijdens de korte plechtigheid in de berm van de weg gistermiddag bleek, dat de twee laatste regels Van het gedicht:
„Want ach hij zung „veur mij, allèn veur mij, die liester, daor an die stille weg, de straot van Spier,-naor Wiester. “