Wekelijks interview Jan Germs uit Gasselte Week in Week uit 05-04-2016
Wekelijks interview Jan Germs uit Gasselte Week in Week uit 05-04-2016
Wekelijks interview: Jan Germs uit Gasselte
Je schrijft veelvuldig in het prachtige Drents. Zou je het wel in het Nederlands willen beantwoorden voor deze keer?
Met pien in ‘t lief en allénumdat het zo vrundelijk vraogd wordt, schrief ik mien antwoorden in oeze landstaol. En… die hew daor ok ja veur.
Hoe oud ben je?
Ik ben nog ruim een week 61.
Waar ben je geboren?
In Oring (Odoorn dus).
Waar woon je nu?
Met verschrikkelijk veel plezier in Gasselte.
Waarom juist daar?
Ik heb jaren in Gasselte voor de klas gestaan en we kregen daar een huurhuis aangeboden, Dit huurhuis is ondertussen vervangen door een koopwoning. Nooit ook maar één seconde spijt gehad van de verhuizlng naar Gasselte.
Verliefd, verloofd, getrouwd?
Tja, de tijd dat de vlinders met een noodgang door de buik gierden, is-wel een beetje voorbij, maar ik ben nog steeds geweldig gelukkig met Margareth, waar ik 36 jaar mee getrouwd ben.
Wat is je levensdoel?
Poe hé. Ik probeer mijn eigen kleine steentje bij te dragen aan een leefbare samenleving. Op mijn eigen kleine maniertje.
Wat voor werk doe je?
Ik ben streektaalfunctionaris/directeur van het Huus van de Taol.
Hoelang al?
Ik ben al weer veertien jaar verbonden aan de streektaalorganisatie.
Wat vind je er zo leuk aan?
Met taal in de weer zijn is gewoon ontzettend leuk en het werk is zo gevarieerd. Ik ontmoet heel veel verschillende mensen. Ik heb geweldige collega’s. Aan het Huus van de Taol zijn heel gedreven en fantastische vrijwilligers verbonden: gewoon een prachtbaan.
Vroeger nog ander werk gedaan?
Voordat ik in 2002 naar de streektaalorganisatie ging, heb ik bijna 27 jaar lesgegeven aan de lagere school/basisschool in Gasselte. En dat was ook geweldig mooi; ik kijk met heel veel plezier op mijn onderwijsloopbaan terug.
Je hebt iets met taal. Vertel er eens iets over.
We mogen heel gelukkig zijn dat wij mensen taal tot onze beschikking hebben. Taal is geweldig speelgoed, een prachtig voertuig om een boodschap over te brengen, supermooi om gevoelens in uit te drukken, een middel om via poëzie of proza andere mensen te laten genieten enz. En dan ben ik ook nog eens werkzaam in en met streektaal. Het Drents is voor velen verschrikkelijk belangrijk. Je identiteit wordt er voor een deel door bepaald. En in tegenstelling tot wat vroeger gedacht werd,is het hebben van een goede streektaal ook nog eens.een mooi hulpmiddel om tot een goede algemene taalontwikkeling te komen.
Druk zeker nu met ‘Meertmaond Dialect-. maond’? Wat doe je zoal?
Veel dingen die in de meertmaond gebeuren zijn (lang) daarvoor al voorbereid (voorlezen aan ruim 20.000 basisschoolkinderen, streektaalquiz op TV Drenthe en in het Dagblad van het Noorden, boekpresentaties, culturele avonden enz.). Nu hebben we vooral meer lezingen, meer coôrdinatiewerk e.d. En natuurlijk bezoeken mijn collega’s en ik heel wat activiteiten.
Wat vind je er van dat men de plaatsnaambordjes in de regio ‘Verdrentst’ heeft?
Ik vind dat mooi. Hiermee wordt verteld dat de streektaal belangrijk is, dat die ertoe doet. De Nederlandstalige plaatsnaam moetwel bovenaan blijven staan trouwens. Ik heb ook te horen gekregen dat deze voormalige schoolmeester meer verstand zou moeten hebben, want “wat kost dit wel niet”. Maar als het kostenaspect – bij zoveel dingen draait het hier nou eenmaal om – opgelost is, juich ik elke actie in deze richting toe.
Vertel eens iets over het DLF-Drèents Liedtiesfestival
Op zaterdag 11 juni is het Drents Liedtiesfestival in het Atlastheater in Emmen. Het gaat dan om de eerste lustrumviering. Tien finalisten strijden om de eer en de prijs van het beste streektaallied van 2016. Het gaat om spiksplinternieuwe nummers. Tot zestien april kunnen nog liedjes ingestuurd worden.
Wat eet je het liefst?
Ik ben eigenlijk een alleseter. Ik heb alleen nog nooit zo’n trek gehad dat ik lever door de keel kon krijgen. Favorieten? Witlofschotel, stamppot boerenkool, vispannetje, pizza… enz. enz.
Welke hobby’s heb je?
De liefhebberij die me misschien wel het meeste tijd kost, is fietsen (race, mountainbike, trekkingfiets). Half mei vertrek ik in mijn uppie op de fiets naar de Mont Ventoux. Verder lees ik heel graag en kan de (moes)tuin toch zeker ook op mijn aandacht rekenen.
Héb je een idool?
Nee, of eigenlijk niet meer. Vroeger waren dat twee Johannen (Cruijff en Neeskens).
Heb je nog vakantieplannen?
Zie boven: een maand fietsen. En in de zomer gaan we naar verwachting een week of drie met de tent naar Frankrijk (al kan dit heel gemakkelijk veranderen; verleden jaar werd Noorwegen op het laatste moment vervangen door Oost-Duitsland).
Waar kijk je met veel plezier op terug?
Eerlijk gezegd is er heel veel waar ik met enorm veel plezier op terugkijk. Ik ben een bevoorrecht mens. En dan kan het om heel kleine’ dingetjes gaan (die eigenwijze vrienden van me verslaan met klaverjassen), maar ook een mooi, langlopend project van het Huus van de Taol dat tot een goed einde komt, kan me veel voldoening geven.
Waar kijk je met minder veel plezier op terug?
Als twintigjarige snotneus voor wie voetballen zo ongeveer alles was, te horen krijgen dat sporten er na een tweede knie-operatie niet meer in zou zitten, was toch wel behoorlijk vervelend (om het zacht uit te drukken). Ook het overlijden van mensen die me erg na stonden, valt onder deze categorie natuurlijk.
Wil je zelf nog iets kwijt?
Het was zo nou en dan knap stoer um een beetie kôrt in de antwoorden te blieven.