Winnaars Portret van Drenthe bekend Gezinsblad 12-02-2014

Winnaars Portret van Drenthe bekend Gezinsblad 12-02-2014

Winnaars Portret van Drenthe bekend

ASSEN
Anneke Verstegen uit Hoogersmilde en Eke Krabben uit Emmen zijn de winnaars van Het Portret van Drenthe. De jury vond dat deze twee kun stenaars zich gedurende het kunstconcours het best ontwikkeld hebben. Adriana Mast werd gekozen door het publiek Het werk van de winnende kunstenaars is vanaf 20 april een aantal weken te zien en te koop in galerie Wildevuur in Hooghalen. Dan aangevuld met een portret van de Commissaris van de Koning, want dat is de laatste opdracht aan de winnaars. De jury van Het Portret van Drenthe selecteerde Anneke Verstegen die haar portretten in linosnede heeft gemaakt. De jury meent dat ze haar techniek goed beheerst.

Daarbij weet ze haar werk goed te presenteren. De prent van dichter Gerard Nijenhuis noemt de jury een hoogtepunt. Eke Krabben is volgens de jury in het gehele traject het meest gegroeid. Ze noemen Eke een echte schilder, onbevangen en leergierig. De achtergrond en het portret vormen in haar werk een sterke eenheid en versterken elkaar. Vooral het kleurgebruik in de portretten wordt geprezen.
Meer dan 700 stemmen zijn uitgebracht voor de publieksprijs. Adriana Mast mag zich de winnaar noemen van deze prijs. 95 stemmen waren voor deze kunstenares uit Ruinen. De jury is niet verbaasd over de keus van het publiek. Ook zij was zeer te spreken over de zwart-wit portretten van Adriana. Het getuigt van een grote vaardigheid qua uit drukking en materiaalge bruik, aldus de jury bestaande uit Gerard van de Weerd, Herman van Hoogdalem en Hendrik Elings.
Organisator Peter Hiemstra kijkt tevreden terug op de maanden. “Je ziet dat de deelnemers aan het mastersclasstraject een enorme groei hebben doorgemaakt. Drenthe mag trots zijn op deze mensen, van wie we de komende jaren nog veel zullen zien”.
Het is de tweede keer dat K&C een groot project heeft opgezet voor beeldende kunstenaars in Drenthe. “Amateurs en professionals kregen in beide projecten de kans elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. K&C bood met Kunsthuis De Secretarie in Meppel en de Melkfabriek in Bunne het podium in de vorm van tentoonstellingen en voor iedereen die het wilde organiseerden Wij een workshopdag waar ook het eigen werk met deskundigen kon worden besproken. De dertien geselecteerde kunstenaars die we in Bunne bijeen brachten kregen tien maanden intensieve trainingen. Een ervaring waarvan ze hun hele leven lang profiteren.”