Woordenboek Drentse Dialecten op internet M.C. 05-06-2009

Woordenboek Drentse Dialecten op internet M.C. 05-06-2009

Woordenboek Drentse Dialecten op internet

Het Woordenboek van de Drentse Dialecten is vanaf woensdag beschikbaar op internet. Jacques Tichelaar, commissaris van de Koningin in Drenthe, verrichtte de starthandeling tijdens een feestelijke bijeenkomst in het provinciehuis in Assen. Het Woordenboek van de Drentse Dialecten, het levenswerk van dr. G.H” Kocks, was tot dusver alleen bes hikbaar in de papieren versie.

Een paar maanden voor zijn overlijden gaf hij Siemon Reker en Jan—Germs de opdracht te blijven werken aan elektronische ontsluiting van het woordenboek. Het Woordenboek van de Drentse Dialecten is nu via internet opvraagbaar door de site van het Huus van de Taol te bezoeken en vervolgens op de knop van het woordenboek te klikken. Datzelfde kan ook via de website van de RuG. Rechtstreekse toegang kan verkregen worden via www. drentswoordenboek.nl .
De digitale versie van het Woordenboek van de Drentse
Dialecten biedt ongekende zoekmogelijkheden. Niet een Drentse woorden zijn te vinden, maar men kan ook uitgebreid zoeken van het Nederlands naar het Drents. Fout ingetikte woorden worden van suggesties voorzien om toch achter de juiste betekenis te kunnen komen. Ook kan men zoeken op delen van woorden, bijvoorbeeld op eindletters, waardoor het gebruikt kan worden als rijmwoordenboek.
De internetversie van het Woordenboek van de Drentse Dialecten is gemaakt door vijf studenten van de afdeling alfainformatica van de Rijksuniversiteit Groningen.