'Zege voor Drentse Beweging' Marga Kool toch gekozen als statenlid H.C. 23-03-1987 en Marga Kool valt buiten de boot 20-03-1987

‘Zege voor Drentse Beweging’ Marga Kool toch gekozen als statenlid H.C. 23-03-1987 en Marga Kool valt buiten de boot 20-03-1987

„Zege voor Drentse Beweging”
Marga Kool toch gekozen als statenlid

ASSEN/ZUIDWOLDE – Bijna 2400 kiezers hebben vorige week woensdag hun voorkeursstem uitgebracht op Marga van Egten-Kool uit Zuid-wolde. Dat betekent, zo werd vrijdag in Assen na het tellen van de voorkeursstemmen vastgesteld, dat zij toch als lid van de Drentse staten is gekozen. Haar partij D66, komt met drie zetels in het provinciaal bestuur. Het zittende statenlid Aart Vertoey uit Roden, die als nummer drie op de kandidatenlijst stond, moet plaats maken voor Marga Kool. Zij is daarmee de tweede vrouw, die vorige week met voorkeursstemmen in de staten is gekozen. De andere toas de liberale Dineke Uildriks uit Assen.

In een eerste reactie zegt Marga Kool nogal ambivalent te staan tegenover haar verkiezing. Zij heeft zich heel bewust buiten de verkiezingscampagne gehouden en ook zijn er voor haar geen acties gevoerd, zoals voor Uildriks. Heel jammer noemt zij het voor Verwey, dat die nu buiten de boot valt. „Maar het zou een vorm van kiezersbedrog zijn, als ik de statenzetel niet zou accepteren”, merkt zij op. Haar verkiezing ziet zij vooral als een zege voor de DrentSe Beweging, waarvoor zij zich inzet. Haar verkiezing als kent, dat zij haar zetel als gemeenteraad van Zuidwolde Bij D66 is de afspraak, dat geen twee vertegenwoordigende funkties door een persoon mogen worden vervuld.

De meeste stemmen op Marga Kool namelijk 883, werden op haar uitge bracht in het kiesdistrict Assen; ir Meppel 703; in Hoogeveen 451 (waar van alleen in Zuidwolde 229) en in Em men 357. Samen 2394 van de 13.71 stemmen, die D66 binnenhaalde. Aar 2288 stemmen zou zij voldoende heb ben gehad, om een zetel te verwerven Provinciaal lijsttrekker van D66 Cees Slottje: „Bij ons is het zo dat de kiezer spreekt en wij luisteren. We hadden gehoopt op vier zetels, dat zijn er helaas drie geworden. Met erg veel vreugde begroeten we Marga in de fraktie, maar aan de andere kant betreuren wij het dat het ten koste gaat van ir. Aart Verwey”

Marga Kool valt buiten de boot
ASSEN/ZUIDWOLDE – Marga van Egten-Kool uit Zuidwolde zal haar raadszetel in de Zuidwolder raad niet verwisselen voor een plaatsje in de Provinciale Staten. Haarpartij D66 verloor bij de Statenverkiezingen namelijk een zetel. Dedemokraten komen daarom niet met vier maar drie zetels in de Staten. Marga van Egten-Kool was kandidaat voor de vierde zetel en valt dus buiten de boot.