‘De Vlinderprinses’ opvoerd in september in Zweel

Een prachtig Drèents verhaal, op Drèentse grond, met- en over Drèentse mensen, speuld en zungen in het Drèents.

 Van 3 t/m 8 september 2024 wordt in Zweel het muziektheater spektakel ‘De Vlinderprinses’ opvoerd. De vondst van een grafveld bij Zweel in 1952 was de inspiratiebron veur de legende van de Vlinderprinses en veur schriever, radio- en tv-prissentator Harm Dijkstra oet Slien de anzet tot de teksten van ‘De Vlinderprinses’. Jan Kruimink oet Hesseln muuk de muziek en Gerrit Hegen oet Slien is de veurzitter van de Stichting ‘Ter Klinke’, die verantwoordelijk is veur de hiele organisatie. Het Vlinderprinses-orkest zörgt under leiding van Pieter Bosma veur de muzikale basis en een geweldige belevenis. De veurstelling is op de nes bij Zweel, an de oostkaant op 300 meter ofstand van het beroemde kerkie.

 

Het verhaal

Het is 1952. Het is zeuven jaor nao de Twiede Wereldoorlog. De aoldern likt nog aal de wonden van de oorlog, de jeugd wil liever an de toekomst denken. De rock’n roll is in opkomst, maar veul zaken bint nog niet te kriegen. Zo as in veul Drentse darpen is de twiespalt tussen boeren die lid waren van de NSB en mensen die dat niet waren, nog dudelijk vuulbaar. Toch meldt zuch de Sintifamilie Loludi in heur woonwagen, um boer Aorend Baks te kommen helpen met erpelkrabben, zo as zie dat ok al veur de oorlog veur hum deden. Een diel van heur familie is vermoord in de oorlog, maar zie bint der nog. En oetgerekend dizze familie is innig bevrund met Aorend Baks, die in de oorlog lid was van de NSB. Aorend was al veur de oorlog weduwnaar worden, en bleef achter met zien licht gehandicapte dochter Harmke.

De dörsmesien stiet te dreien bij een paar zaodmieten, en de Zweeler jeugd verdient een paar buusscenten bij met erpelkrabben bij boer Baks. Ien van dizze jongs vindt bij toeval de golden fibula in de zwarte eerde. Hie poetst het ding wat op, en dan gebeurt er wat wonderbaarlijks: de giest van de vrouw an wel de vlinder toebeheurde, komp weer te veurschien. Zo as Aladin oet de toverlanteern.

En wat er dan allemaol gebeurt….

Dréents

Echt alles in dit stuk is zoas het in 1952 was. De kleren, de voertugen, de muziek, jao, zölfs de akkers waorop speuld wordt nimt je met weerum naor 1952. En het is zo Drèents as het maar wezen kan. In alle opzichten. Op de Sinti nao, proot en zingt alle 140 speulers en zangers Drèents. Dat vuul veur een koppel zangers en zangeressen, die van hoes oet niet Drèentstaolig bint, niet altied met, maar zie doet almaol geweldig heur best um het Drèents goed under de knie te kriegen. De schriever en de

componist van de muziek bint beide ras-Drenthen, en let er goed op dat de oetspraak van het Drèents juust is. En benaom de luu die van hoes oet gien Drèents proot, bint zunder oetzundering verbaosd daj in het Drèents zulke mooie dinger zeggen en zingen kunt. Zie hebt de schoonheid van de Drentse taol ontdekt!

Praktische informatie

Speuldaotums: 3 t/m 8 september 2024

Beguntied: 19.45 uur (de tribune is lös vanof 19.00 uur)

Kaorten kost €35,-. De organisatie denkt dat der meer belangstellenden bint dan dat er kaorten beschikbaar bint. Daorum is het zaak daj op tied kaorten bestelt via www.vlinderprinses.nl. Daor kuj ok terecht veur wiedere informatie.