Op 25 maart is de vierde aflevering van het nieuwe seizoen van Praot Drents Met Mij online gekomen.
Kapper Josh Hassing groeide op als middelste van zeven kinderen in een katholiek gezin in Klazienaveen. Alhoewel hij het geloof nog altijd belangrijk vindt, is hij over de kerk minder positief: ‘De kerk vin ik bullshit eersteklas’.
Karbidbusschieten
Hassing mocht vroeger niet karbidbusschieten, want dat was voor zijn oudste broer weggelegd: ‘Ik heb het nooit muggen doen, dus dan kriej de pest deran’.
‘Je moet gewoon doen wat een ander ok döt’
In Klazienaveen werd vooral verwacht dat je deed wat iedereen deed: werken op de Purit, in de turf of op kantoor. Dat Hassing na een optreden van het Scapinoballet op de lagere school danser worden wou, was volgens zijn onderwijzer onmogelijk voor een jongetje van Klazienaveen.
Penny de Jager
Toen Hassing op zichzelf woonde zag hij een advertentie in de krant van het Penny de Jager ballet. Hij trok de stoute schoenen aan en schreef een brief. ‘Twee dagen later belde vrouw Penny zölf op!’. Hassing danst er uiteindelijk vijf jaar, onder meer in de shows van Willem Ruis en bij optredens van Vanessa.
‘De westerlingen dèenken en vulen anders as wij Drenten’
In de tijd van Penny de Jager kwam Hassing er al snel achter dat wonen in het westen geen optie voor hem was. Hij zag daar veel ellebogenwerk en dat is niks voor hem. Hij blijft liever in Drenthe.
De liefde
Bij het stappen in Groningen ontmoette Hassing in The Mac de liefde van zijn leven: ‘Ik zag hum staon en ik dacht ‘dat is hum’’. Andersom werd daar anders over gedacht en Hassing moest er echt moeite voor doen, maar intussen is hij al 43 jaar samen met zijn man Richard.
Zingen en acteren
Hassing zit niet stil. Naast zijn wark als kapper, stond hij vorig jaor in ‘De Vlinderprinses’. Dit jaar komt hij met ‘De opgejaagden’ in het Atlas Theater, voor volgend jaar ligt er een plan voor een speelfilm en voor daarna staat er al een project te wachten in Valthermond. Je zou kunnen denken dat hij wel moe wordt van zoveel drukte, maar dat ziet hij anders: ‘Leuke dingen levert energie op’.
De podcast is te beluisteren op alle bekende streamingdiensten, zoals Spotify en iTunes. Ook staat hij op de website van RTV Drenthe en op onze eigen website.