In oktober begint weer een nieuw seizoen Taal an Taofel: een combinatie van literatuur, zang, muziek en lekker eten. Het programma biedt optredens van streektalige schrijvers en zangers. Taal an Taofel wordt in Noord-Sleen en in Dwingeloo georganiseerd.

Taal an Taofel is op zondagen van 11 tot 14 uur en een warme maaltijd zit erbij in. Dat breekt mooi de zondag, maar geeft je nog wel tijd om andere dingen te doen. De entreeprijs is €20, daar zit koffie/thee en de warme maaltijd bij in. Reserveren kan tot 11:00 de donderdag van tevoren. Als je niet reserveert, geldt vol=vol.

De aftrap van het nieuwe seizoen voor zowel Noord-Sleen as Dwingeloo is in oktober.

8 oktober in Noord-Sleen

Deze zondag treedt Yvonne Bijl, bekend as schrijfster van De Baos en ikke op. Geboren en getogen op ‘t Hollandscheveld is ze groot geworden met het Zuidwest-Zuid Drents, waarin ze sinds ongeveer 2016 gedichten en verhalen schrijft. Regelmatig draagt ze haar werk veur, schrijft ze voor het Regionieuws Hoogeveen en zet ze filmpjes op haar eigen YouTube kanaal. Naast Bijl treedt ook schrijfster Jenny Anna Linde op. Als geboren Zuidwoldense schrijft zij ook in de Zuidwest-Zuidelijke variant, maar de wereld heeft ze intussen wel gezien. Ze heeft langere tijd in Amerika gewoond, maar woont nou sinds een paar jaar in Stadskanaal. Met haar verhalen en gedichten heeft ze al meerdere prijzen gewonnen. In 2022 gaf ze haar boek Golden Vissiesmet fantastische verhalen en gedichten in het Drents en Nederlands, nog uit bij het Drentse Boek. De muziek op 8 oktober wordt verzorgd door Veenkoloniaal Bert Hadders. Hoewel Hadders al tientallen jaren terug zijn geboorteplaats 2e Exloërmond verruilde voor ‘Stad’, maakt hij nog altijd muziek in de veenkoloniale variant die hij zo goed kent. In 2021 werd hij voor de podcast Praot Drents Met Mij nog geïnterviewd door Huus van de Taol-directeur Renate Snoeijing.

Reserveren kan via Reina Zwiers: 0627518101 of reina.zwiers@planet.nl

 

22 oktober in Dwingeloo

Deze zondag treedt bekende Twent Martin ter Denge op. Ter Denge heeft succes op social media en met zijn account wearldsproake weet hij heel veel jongeren te vertellen over het Nedersaksisch. Ook schrijft en zingt hij, heeft hij een podcast en hij heeft meegewerkt aan de Nysassiske Skryvwyse; een spelling die voor alle Nedersaksische dialecten te gebruiken is. Ook Stellingwerver schrijver Johan Veenstra treedt deze zondag op in Dwingeloo. Al decennia schrijft Veenstra romans, verhalen en dichtbundels. In juli 2023 presenteerde Veenstra nog zijn nieuwste boek, Naozoemerlaand. De muziek op 22 oktober wordt verzorgd deur Fries Wolma. Als voormalig gitarist bij de Groninger beatband The Javelins heeft hij al jaren ervaring op de gitaar. Intussen schrijft Fries als singer-songwriter zijn eigen teksten in het Engels, Gronings en Nederlands.

Reserveren kan via Ans Klok (0521-592468, ans.klok@ziggo.nl) of Geesje Oosting (0521-342063, j.oosting01@home.nl)