Op 1 april is de nieuwste aflevering van de podcast Praot Drents Met Mij verschenen.

Journalist Annemiek Meijer uit Gees heeft normaal zelf de touwtjes in handen wanneer het om interviews gaat. Dat ze dat voor deze podcast niet had, voelde toch wat onwennig, alsof ze de controle kwijt was.

Drents praten
Van huis uit kreeg Meijer de streektaal niet actief mee, want want haar ouders spraken Nederlands met de kinder. Toch merkte Meijer in haar werk als journalist dat mensen makkelijker praten wanneer het in de streektaol mogen doen. En uiteindelijk zorgde dat er ook voor dat ze zelf op een gegeven moment ook Drents terug praatte.

Verlegen wichie
Meijer was vroeger verlegen, een denker en zeker geen haantie de voorste: ‘Wel gek, want nu stap ik wel makkelijk op mensen af’. Het schrijven zat er wel al vroeg in.

Rechtbankverslaggeving
Meijer doet ook rechtbankverslaggeving: ‘Achter de veurdeur gebeurt natuurlijk hiel wat, maor hiel veul wat aj niet weet’. Dit zorgt er ook voor dat ze zich er bewust van is dat ze toch wel geluk heeft gehad met waar ze vandaan komt.

Regioverslaggever
Meijer doet verslag van wat er in de gemeente Midden-Drenthe gebeurt. Hoewel ze er zelf niet woont, heeft ze er een goed netwerk, omdat haar ouders allebei van oorsprong uit de gemeente Midden-Drenthe komen.  Mensen onthouden haar daardoor ook makkelijker,  omdat ze al een link met de gemeente heeft.

Drents in de krant
Voor het Dagblad van het Noorden schrijft Meijer de rubriek ‘Hier kom ik weg’ en dat doet ze met veel plezier. ‘Ik vin het wal mooi dat er ok streektaol in de kraant stiet. Wij bint ok een kraant van hier’.

Knieperties
Meijer is dol op knieperties, omdat ze haar herinneren aan haar oma die altijd zei: ‘Oh, Annemiek lust der wal soep van’.

Landgoed De Klencke
Landgoed De Klencke bij Oosterhesselen heeft bij Meijer een speciale plek in haar hart. Ze heeft er veel gewandeld, maar in 2019 ook meegedaan aan het locatietheaterstuk  ‘De toorn van Thunaer’ waar ze in een bootje opkwam: ‘Elke aovend wa’k een beetie bang da’k dan veur al dat publiek in het water vallen zul’.

De podcast is te beluisteren op alle bekende streamingdiensten, zoals Spotify en iTunes. Ook staat hij op de website van RTV Drenthe en op oeze eigen website.