Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vierde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taol in hun leven speelt.

Erotiekmagnaat Eric Idema is geboren en getogen in Drenthe. Toen hij twaalf was, verhuisde het gezin naar Uithuizermeeden. Hoewel zijn vader en moeder Drents spraken, heeft hij de taal niet actief meegekregen. Maar hij voelt zich wel echt een noorderling. ‘Ik wil gewoon in Drenthe wonen en ik wil gewoon in Annen blieven. Daar ben ik het allergelukkigst. ‘

Gereformeerd
Idema groeie op in Nieuw-Weerdinge, in een gereformeerde omgeving. Op zijn 18e besloot hij dat hij zelf niet meer naar de kerk wou.

Rol in het gezin
‘Ik behoorde de verstandigste te zijn, maar ik was wel van het ouwehoeren.’ Hij is nog altijd in voor een goeie grap.

Landbouwschool
Zijn opa en oma hadden vroeger een boerderij in Smilde en Idema had wel graag boer willen worden. De vrijheid, de rust, het platteland vond hij heel mooi. Hoewel hij de landbouwschool gedaan heeft, is hij geen boer geworden. Het werken bij boeren vond hij wel mooi en heeft hij vroeger veel gedaan.

Aardappels
Zijn eerste baan had Idema bij Werkman/Landjuweel in de aardappelen. Daar heeft hij veel geleerd: ‘Maar toen wou ik meer.’  Hierna ging hij aan de slag als planner in de logistiek, maar in de praktijk bleek dat niet zo goed te werken: ‘Ik bakte der geen zak van.’

Erotiek
Op een bepaald moment begint hij een webwinkel met erotische artikelen. De plaatjes ‘leent’ hij van de PABO. En de eerste bestellingen kocht hij daar ook in (nadat de bestellingen binnen waren). In het begin was het echt pionieren: Ik had helemaal geen stickermachine, allemaal etiketten met de hand schrieven’. Hij had het op een bepaald moment zó druk dat hij dagelijks pakketjes afleverde bij het postkantoor.

Taboes
‘Toen ik begon was ik er zelf ook redelijk schimmig en stil over. Als je nu kijkt, waar we nu staan: we hebben echt wel wat taboes doorbroken.’

Deze aflevering met Eric Idema van EasyToys is vanaf nu te beluisteren op Spotify, iTunes en alle andere bekende streamingdiensten. Maar ok via https://www.rtvdrenthe.nl/podcasts/praotdrentsmetmij.