Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vierde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taol in hun leven speelt.

‘Mien vader is hiel jong overleden. Zoas Harry Muskee dat een keer tegen mij zee: ‘Dan hej al vrog de blues’. Drummer Fokke de Jong groeide op in Zuidlaren als middelste van drie kinderen. ‘Het was  armoe troef, maor daor hew as kinder nooit iets van vernomen. Ik snap nog niet hoe mien moeder het allemaol daon hef !’.

Jeugd
De Jong was in zijn jeugd nog niet met muziek bezig. Hij was vooral aan het voetballen en schaatsen. Tot ver in oktober was hij buiten te vinden, in de korte broek.

Muziek
Zijn broer speelde in een band en toen De Jong in de pauze een keer alleen in de repetitieruimte bleef, wou hij de gitaar wel even proberen. Maar hij kreeg de versterker met geen mogelijkheid aan, dus toen maar achter het drumstel. En toen bleek dat hij er echt gevoel voor had.

Zeeman
‘Ik wol eigenlijk zeeman worden’. Zijn vader had dat ook willen worden, maar die mocht dat niet van zijn ouders. ‘Nog steeds a’k de zee zie dèenk ik ‘Ha’k toch maor hen zee moeten gaon’.

Normaal
Bennie Jolink zei ooit over hem: ‘Deur Fokke is de hiele band een stuk technischer gaon musiceren’. De Jong heeft 24 jaar bij Normaal gedrumd. En als Drent voelde hij zich goed thuis in de Achterhoek, omdat het Drents en het Achterhoeks veel op elkaar lijken.

Weer terug in Drenthe
De Jong woont sinds twee jaar weer in Drenthe. Hiervoor woonde hij in Friesland: ‘Ik bin altied ‘moi’ blieven zeggen, nooit ‘goeie’.