Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vierde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taol in hun leven speelt.

Het Drents van Norg
‘As ik in Nörg en Westervelde bin, he’k altied het gevuul da’k weer in hoes kom.’ Harm Dijkstra goeide op met het Drents van Norg van zijn moeder en het Drents van Sleen dat zien vader sprak. Nog altijd schakelt hij heel eenvoudig tussen beide varianten.

Muziek
Dijkstra ging als klein jochie al bij het zangkoor in Sleen: ‘Ik vun zingen hartstikke leuk en ik har een klasgenootie, iene Roelof Klinkhamer, die dat ok hiel mooi vun.’ Dijkstra vindt zingen zó mooi, dat hij nog altijd lid van het koor is. Voor hem is het een soort familie.

Roelof
‘Wij hadden altied overal een bult schik an met zien beiden.’ Harm en Roelof konden van jongs af aan al onbedaarlijk lachen om dingen. ‘Wij hebt gewoon een klik en dat zal ok altied zo blieven.’

Boswachter
‘Eigenlijk har ik liever boswachter worden wild, maor dan moej ok scheikunde en natuurkunde hebben en daor wa’k dan niet zo goed in.’ Dus gaat Dijkstra naar de P.A. (Pedagogische Academie) om leraar te worden. In die tijd haalt hij ook zien papieren om muziek voor de klas te mogen geven. Hij staat nog altijd voor de klas in Emmen en geeft muziek aan kinderen die moeilijk leren kunnen: ‘Dizze kinder hebt hiel veul plezier an met name meziek. Daansen en zingen vindt ze prachtig.’

Europa-reis
In Sleen hebben ze heel lang een organisatie gehad die elk jaar een Europa-reis organiseerde. De jeugd vanaf 16 jaar kon dan met de bus veertien dagen op vakantie in Europa. Hoewel ze in die tijd op andere scholen zaten, vonden Harm en Roelof elkaar in de zomer weer op deze reizen.

Deze aflevering is vanaf nu te vinden op Spotify, iTunes en alle andere bekende streamingdiensten. Ook kun je de podcast beluisteren op de site van RTV Drenthe.