Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vierde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taol in hun leven speelt.

Fotograaf Karin Broekhuijsen groeide op in de Veenkoloniën, maar gebruikt haar Drents niet zoveel meer: ‘Ik bin natuurlijk ok heul veul allein op pad. Dus dan zegst huilemaol niks.’

Het gezin
‘Een zussie van mie is geboren in 1958 en overleden in 1959. Toen kwam mien bruier in 1960. En toen kreeg mien moe nog een doodgeboren kindje in 1961.’ Ieder jaar wanneer haar oudste zusje jarig is, denkt ze er nog altijd aan.

Plietsie
Karin haar vader werkte bij de politie. Daar kreeg ze als kind niet veel van mee, maar er kwamen wel veel mensen over de vloer: ‘Wa’k der wel van metkreeg was dat er huil veul mèensen met problemen bij ons thuus kwamen en dat ze dan met mekaor gungen praoten in de woonkaomer. En dat mien moe en ik dan in de keuken zitten mossen.’

Fotograferen
‘Ik heb altied  twei camera’s met twei verschillende bie mie lenzen, want ik hol nait van lens wisseln. En ik heb een statief met.’ Karin staat in de zomer om vier uur op om te gaan fotograferen. Ze maakt dus veel zonsopkomsten mee. Foto’s van een zonsondergang in de zomer hoef je van Karin niet te verwachten:  ‘Ik lig der  vrog in. Ik zai de zunne nooit under gaon in de zommer. Dat is mie echt te laot’.

Deze aflevering is vanaf nu te vinden op Spotify, iTunes en alle andere bekende streamingdiensten. Ook kun je de podcast beluisteren op de site van RTV Drenthe.