Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een derde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taol in hun leven speelt. In deze aflevering is Nico Vanderveen uit Assen te gast. Hij is directeur bij Warenhuis Vanderveen in Assen. 

Jeugd
Vanderveen is opgegroeid in Assen. Daar hij heeft tot zijn tiende gewoond. Daarna verhuisde het gezien (vader, moeder, zijn broertje en twee zussen) naar Rhee. Hij was de oudste van de kinderen. En de kinderen waren altijd met de dieren bezig. ‘Ik wol as jochie ok altied dierenarts worden, dat leek mij helemaal het einde.’

DDR
Aan het eind van de vierde klas was hij met de klas op werkweek in de DDR. Toen was hij zestien dat heeft een grote indruk op hem gemaakt. Opeens besefte Vanderveen dat de wereld nog veel groter dan Assen en omgeving was. Hij besloot daarop om macro-econoom te worden en geen dierenarts.

Twee studies
‘Mien hart zee macro, maor mien hoofd zee micro.’ En dus volgde Vanderveen niet één maar twee studies economie, waarvoor hij cum laude afstudeerde.

Warenhuis
‘As jochie dacht ik altied van ‘nou, tegen de tied dat ik volwassen ben en de studies daon heb, dan is der vast wal ien van mien neven of nichten die op de directiezetel zit.’  Vanderveen had zelf ook wel interesse, maar wou eerst andere dingen doen en de wereld verkennen. ‘Op een gegeven moment toen kwamen de kinder. Ien, twei, drei, veer. En daor weur het veur mien vrouw wal wat zwaorder van.’ Voor Nico niet, die vond het geweldig. Hij kon al die virussen daar in Afrika wel aan, zegt hij zelf. Maar toen zijn vader hem belde, omdat hij omhoog zat in het warenhuis besloot Nico dat het tijd was om weer terug te keren naar Assen. En nu zit hij met veel plezier in het familiebedrijf.

Gezin
Nico heeft vier dochters, vier schoonzonen en vijf kleinkinderen, maar die wonen niet om de hoek. Toch heeft hij veel contact met ze.

Warmste herinnering aan vroeger
‘Veur ons was de Picardthoeve het centrum van de wereld. Wij hadden daor alle ruumte um dingen te ontdekken.’

Podcast luisteren