Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vierde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taol in hun leven speelt.

Groot gezin
Evenementenorganisator Richard de Groot is een geboren en getogen Emmenaar. Hij groeide op in een gezin met vier broers en veer zussen. Voor De Groot zelf was dat heel normaal: ‘Mien moe was de oldste van vieftien. En mien pa was ien van zeuven.’ Zijn oudste zus maakte het pad vrij voor het uitgaan. De Groot zelf was de lolbroek van het gezin en nam altijd het voortouw bij feestjes. Dat is nog altijd zo.

Familiebedrijf
Na zijn diensttijd kwam De Groot in het familiebedrijf. Dat was niet de bedoeling, maar omdat zijn vader toen net zijn eerste hartaanval gehad had, werd hij gevraagd om vestigingsleider voor Emmen en Groningen te worden. Dat heeft hij vier jaar gedaan en toen zei hij: ‘As der gien aandere baan is as dit, dan gao ik weg, want ik vin der gien flikker an!’. Dat had te maken met het feit dat hij totaal niet technisch was en er geen affiniteit mee had. Uiteindelijk gaat hij aan de slag als commercieel directeur.

Politieagent spelen
Het bedrijf werd door de jaren heen zó groot, dat De Groot steeds meer commercieel managers onder zich kreeg: ‘Ik was niks aans as plietsieagentje an het speulen. En dat vun ik niks.’  Hij was zijn evenementenbureau toen al gestart, dus was het een kleine stap om uit het familiebedrijf te gaan.

Hello Festival
Een aantal jaren geleden werd ‘Retropop’ veranderd in ‘Hello Festival’. Daar was een goede reden voor: ‘Wij hadden hiel veul bandjes die wollen niet op een festival optreden waor de naam ‘retro’ in veurkwam.’

Hobby’s
Als hij niet aan het werk is, dan is De Groot veel bij grote concerten en festivals te vinden. Behalve Nederlandstalig maakt het hem niet zoveel uit welke muziek het is: ‘Wij gaot nooit naor een piratenfestival.’

Pensioen
De Groot dèenkt dat e niet met pensioen giet: ‘Ik zol niet weten wat ik aans mus doen. ‘ Ook is de kans dat het verhuist naar een andere stad niet heel groot: ‘Ik bin een geboren en getogen Emmenaar.’

Deze aflevering van de podcast is te vinden in Spotify, iTunes en op alle andere bekende streamingdiensten. Maar ook op Maor ok via https://www.rtvdrenthe.nl/podcasts/praotdrentsmetmij.