Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een derde seizoen van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij gemaakt. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taol in hun leven speelt. In deze aflevering is accountant, en culturele duizendpoot Roelie Lubbers-Hilbrands te gast.

Jeugd
Roelie was een ondernemend meisje dat opgroeide op de boerderij. Dat vond ze heel mooi, maar ze wou ook kijken wat er daarbuiten allemaal nog te zien was.

Over het Drents en het Nederlands
Roelie groeide in Sleen op met het Drents in huis en het Nederlands op school: ‘Het is een verrijking daj die beide talen kent’.

Met de tent tussen de koeien
Roelie ging in Emmen naar de middelbare school: ‘Ik heb eigenlijk ok nooit under stoelen of banken steuken dat ik uut een butendörp kwam’.  Na het eerste jaar had Roelie ze allemaal uitgenodigd om op de boerderij te komen logeren. De tentjes werden in het land opgezet en haar vader was nog wel eens wat ondeugend. Hij had het draad losgedaan, zodat de koeien ‘s morgensvroeg ook écht naast de tent stonden.

Studeren
Roelie wist echt niet wat ze wou studeren. Ze koos voor de Hogere Hotelschool, omdat ze het gevoel had dat ze daar later alle kanten mee op kon. De studie was mooi, maar toch zag ze zichzelf niet voor altijd in de hotelwereld werken. Dus na de Hotelschool ging ze accountancy studeren, een accountant zit immers elke week ergens anders om naar de cijfers te kijken. En die afwisseling leek haar wel wat. De studie duurde acht jaar en deed ze naast haar baan als assistent-accountant.

Ambitie
‘Ambitie is niet allén maor hogerop kommen en meer verdienen en een hiele hoge positie hebben, maor ambitie is ok iets leuks doen met je leven waor een aander ok wat an hef’.
Roelie vindt het mooi om af en toe in het westen te zijn, maar het is altijd fijn om weer in Drenthe terug te komen.

Sport & cultuur
Roelie doet veel dingen die met sport en cultuur te maken hebben, dat hoorde ook bij haar opvoeding. Enthousiast als ze is, is ze ook altijd overal vol ingevlogen. Met name dingen gezamenlijk doen is ze ook altijd blijven doen.

Podcast luisteren

Op dinsdag 26 april 2022 is Roelie Lubbers-Hilbrands tot haar grote verrassing tot ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ benoemd.