Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vierde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taol in hun leven speelt.

Van de boerderij naar een burgerwoning
Tineke Bouwmeester uit Echten is boswachter. Ze groeide op als boerendochter in Pesse. Tineke was pas acht jaar oud toen haar vader kwam te overlijden. Het gezin verhuisde toen naar een burgerwoning in Pesse zelf: ‘Dat was een hiele umslag. Van een boerderije waoras het hiele erf van oe van was, woonden ie opiens in een rijgie met buren veur, achter en naost.’

Middelbare school
‘Ik heb eerst ien jaor huusholdschool e-daon, dat vun ik echt ofschuwelijk. Daor mus ik mij met dingen bezig holden waor ik helemaol niks met had. En der zaten allennig mar meiden op die schoele, dat vun ik helemaol niks.’ Daarna mocht ze gelukkig naar de mavo en daar werd haar leven al een stuk leuker van.

Boswachter
Hoewel ze vroeger niet droomde van deze baan, past ie haar als een warme jas: ‘Vanof ’t moment dat ik een voet binnen de deur zette bij Natuurmonumenten dacht ik van ‘Hier ben ik op mien plek’.
Het allermooiste aan haar baan vindt ze het werken met mensen en het samen enthousiast zijn voor de natuur: ‘Eigenlijk binne wij met mekaar de stem veur de natuur.  En dat is hard neudig want: ‘Wat aj ziet is niet wat aj deinkt wat het is. De natuur stiet er gewoon hiel slecht veur.’

Eigen tuin
Haar eigen tuin is haar alles. Ze probeert dat ook zo natuurlijk mogelijk te doen. Alles krijgt een kans bij heur in de tuin. En zie heeft graag zoveel mogelijk insecten en vlinders in haar tuin. Maar dat niet allen: ‘Ik heb ringslangen in de composthoop.’ En daar voelt ze zich enorm rijk mee.

Deze aflevering is vanaf nu te vinden op Spotify, iTunes en alle andere bekende streamingdiensten. Ook kun je de podcast beluisteren op de site van RTV Drenthe.