Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vijfde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taal in hun leven speelt.

‘Mien grote wèens was um voetballer te worden. Ik heb ok zo waanzinnig veul ballen tegen schuren en garages anschupt.’ Toch ging het al heel vroeg mis, want nog voordat zijn carrière tot bloei kon komen, had hij al een knieoperatie achter de rug.

Zanddrent of veendrent
‘Kiek, mien pap was een veendrent, mie moe een zaanddrent.’ Germs groeide op in Odoorn en omdat er geen kleuterschool was, heeft hij de eerste zes jaar van zijn leven doorgebracht op het boerenbedrijf van zijn ouders. Daar leerde hij het Zanddrents van zijn moeder, omdat dat de taal was die in de omgeving werd gesproken. ‘Maor ik vind de veenkoloniaole taol zó verschrikkelijk mooi’.

Huus van de Taol vandaag de dag
Germs heeft altijd gezegd dat het goed was dat er na hem anderen kwamen die het anders gingen doen. ‘Ik heb niet zoveul met Facebook en dat soort dingen. Podcast har ik waarschijnlijk niet bedacht um dat te gaon doen.’. Germs vindt het dan ook heel goed dat het nieuwe team dat soort wegen inslaat.

Drents op de lange termijn
Doordat er geen universiteit in onze provincie is, raken we veel jongelui kwijt aan andere provincies en die komen meestal niet meer terug. Volgens Germs wordt het daarom een moeilijke zaak om het Drents op lange termijn in de benen te houden.

Pensionado

Behalve oppasopa is Germs nu ook vrijwilliger bij het dorpshuis in Gasselte, bij de fietsclub in Gieten, bij Drents Landschap voor het Drouwenerzand en voor Plaatselijk Belang Gasselte maakt hij de videoportretten voor de online reeks ‘Van wel bi’j der iene?’. Behalve oppasopa is Germs ook vrijwilliger bij verschillende organisaties: bij het dorpshuis in Gasselte, de fietsclub in Gieten, bij Drents Landschap en voor het Drouwenerzand. Ook maakt hij videoportretten voor Plaatselijk Belang Gasselte onder de naam ‘Van wel bi’j der iene?’. ‘De mèensen die mij kent weet dat ik niet zo technisch bin, dus de techniek van het goed op internet zetten, dat doe ik niet. Ik doe de interviews.’

Maatschappelijke betrokkenheid
Sinds zijn pensionering zet Germs zichzelf dus volop in voor zijn eigen dorp omdat hij Gasselte een geweldig dorp vindt en daar graag wat voor wil terugdoen.
‘Ze vraogt mij nooit um dingen in mekaar te knutseln, maor as ik veur het dörp wat doen kan, dan doe ik dat geern en ik vin dat het dörp dat ok verdient.’