Het Huus van de Taol heeft in samenwerking met RTV Drenthe een vijfde seizoen gemaakt van de Drentstalige podcast Praot Drents Met Mij. In deze podcast praat directeur van het Huus van de Taol Renate Snoeijing met bekende en minder bekende Drenten over de rol die de Drentse taal in hun leven speelt.

‘Ik zie altied in elk mèens een verhaol’ Tekstschrijver Jessica Bonnema uit Assen schrijft interviews, columns, educatieve teksten, verhalen, gedichten en heeft dus veel met taal. Ze kan zich er goed in uitdrukken en denkt in het Drents. Nederlands, Engels en Duits. Alles door elkaar heen.

Drents spreken
Bonnema groeide op in ’t Haantje met een vader die uit Noord-Holland kwam en een moeder uit Oranjedorp. Thuis werd Nederlands gesproken, maar Bonnema hoorde om zich heen wel veel Drents. Toch dacht ze dat ze het zelf niet kon, omdat haar moeder een ander Drents spreekt dan de buurvrouw.Pas laoter he’k leerd dat het iene meer zaand is en het aandere meer veen.

Geen Barbie-meisje
Vanaf groep 7 ging Bonnema naar school in Klijndijk. Niet op de fiets, maar vaak achter op de motor van haar vader. Ook was ze altijd hutten aan het bouwen, timmeren en bezig op de crossfiets. ‘Ik heb twee bruurs, dus ik was niet zu’n Barbie-wichie’.

Met het paard op het Sleenerzand.
Toen ze een jaar of vijftien was ging ze alleen op haar paard het Sleenerzand over. Daar heeft ze hele mooie herinneringen aan.

Na de middelbare school
Bonnema had geen idee wat ze wilde doen: ‘Aj alles mooi vinden, dan gaoj alles uutpreberen!’. Ze begon bij milieukunde, omdat ze van de natuur houdt. Daarna deed ze creatieve therapie op het HBO, maar daar is ze ook mee gestopt omdat ze zichzelf daar met haar 18 jaar eigenlijk toch te jong voor vond. Toen ze daarna eventjes niet wist wat voor studie ze moest doen, werkte ze een jaar lang als dierenartsassistente.

Boek schrijven
Bonnema kon al schrijven toen ze in groep 1 zat, schreef daarna hele verhalen in haar dagboek en heeft altijd de wens gehad om een boek te schrijven. En nu heeft ze haar eerste kinderboek klaar. Dat is uitgekomen bij een uitgever en dat betekent dat er ook een redacteur meegekeken heeft naar haar werk: ‘Vin ik niet zo hiel arg, want daor leer je weer van. Meesttieds wordt het er mooier van’.

Pyromaan
‘Aj alles mooi vinden, dan gaoj alles uutpreberen!’. Komend oud en nieuw wil Bonnema het carbidschieten van dichtbij meemaken, omdat ze het zo mooi vindt dat het geluid helemaal in je lijf gaat zitten. Het lijkt haar ‘lekker’ om het zelf ook een keertje te doen. Sowieso was ze vroeger van het fikkie stoken en ook de vuurkorf bij huis heeft zij zelf gekocht omdat ze vuur zo mooi vindt.